Linkovi

SAD-Izrael-Iran: Diplomaciji treba dati šansu


Predsjednik Obama je izjavio da se neće sastati sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom kada on u martu bude došao u posjetu Washingtonu, gdje će se obratiti zajedničkom zasjedanju američkog kongresa. Predsjedatelj Zastupničkog doma, republikanac John Boehner, je objavio da je pozvao gospodina Netanyahua, rekavši da se o tome nije unaprijed konsultirao sa Bijelom kućom. Mnogi taj poziv smatraju oštrim odgovorom republikanaca u kongresu na Obaminu politiku međunarodne diplomacije kako bi se zaustavio iranski nuklearni program.

Predsjednik Obama I izraelski premijer Netanyahu se ne slažu kada je u pitanju najbolji način da se spriječi Iran da proizvede nuklearno oružje. Gospodin Netanyahu je skeptičan po pitanju fokusa kojeg predsjednik Obama stavlja na međunarodnu diplomaciju. Dok bi se međunarodni pregovori sa Iranom trebali nastaviti u februaru, neki kongresni lideri postaju nestrpljivi. Predsjedatelj Zastupničkog doma, republikanac John Boehner, iznenadio je mnoge pozvavši izraelskog lidera da se obrati kongresu po pitanju prijetnji koje predstavljaju iranski nuklearni program I radikalni islam.

Nisam se konsultirao sa Bijelom kućom. Kongres takvu odluku može donijeti sam. U svijetu postoji ozbiljna prijetnja I predsjednik je to sinoć samo kratko spomenuo, rekao je Boehner.

Glasnogovornik Bijele kuće je rekao da se predsjednik neće sastati sa gospodinom Netanyahuom, zbog toga što vrlo brzo predstoje izraelski izbori, krajem marta. Liderka manjine u Zastupničkom domu, demokrata Nancy Pelosi, u pitanje je dovela vrijeme posjete.

Do posjete će doći dvije sedmice prije izbora u Izraelu. Mislim da to nije odgovarajući potez za bilo koju zemlju, rekla je Nancy Pelosi.

Državni sekretar John Kerry je nastojao umanjiti ono što mnogi vide kao udarac predsjedniku Obami.

Mi pozivamo izraelskog premijera da dođe u Ameriku I održi govor bilo kada. Ali očigledno, neobično je da o tome saznajemo iz ureda predsjedatelja Zastupničkog doma. Svako zna da je za svakoga vruće pitanje Iran, rekao je John Kerry.

Nancy Pelosi je rekla da je plan predsjednika Obame da spriječi Iran da proizvede nuklearno oružje, te da se kongres mora suzdržati o predloženom glasanju za nametanje dodatnih sankcija na Iran.

Postoji šansa da pregovori uspiju ili ne uspiju. Ali ne možemo dozvoliti da ne uspiju samo zato jer kongres želi djelovati.

Ali demokratski senator Robert Menendez se ne slaže.

Iran mora znati da će doći do posljedica ako se doživi neuspjeh. Neki od nas vjeruju da bi te posljedice trebale biti dodatne sankcije, rekao je Menendez.

Steve Billet sa univerziteta George Washington kaže da kongres ima ulogu u oblikovanju američke vanjske politike, ali da bi njegova umiješanost mogla dodatno zakomplicirati trenutne diplomatske napore.

Nisam siguran kako će se to sve završiti kada su u pitanju pregovori, ali je jasno da je dodatni ograničavajući elemenat za one koji su uključeni u pregovore da ta konkretna pitanja potencijalno nadsjenjuju pregovore. Kada se kongres umiješa u ovakvu situaciju, time zaista povećava neizvjesnost ishoda, smatra Steve Billet.

U neuobičajenom komentaru za Washington Post, ministri vanjskih poslova Evropske unije, Njemačke, Francuske I Britanije su rekli da bi bilo kakve dodatne sankcije na Iran u ovom trenutku ugrozile međunarodna nastojanja koja se nalaze na ključnoj tački. Oni su pozvali sve da diplomaciji daju šansu.

XS
SM
MD
LG