Linkovi

SAD – Izrael: Oštre osude nasilja


Nakon boravka u Izraelu potpredsjednik SAD Joe Biden sutra se u Jordanu susreće sa jordanskim kraljem Abdullahom.

Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden oštro je osudio niz napada Palestinaca izvršenih u vrijeme njegovog boravka na Bliskom Itoku, istakavšii da nema nikakvog opravdanja za mržnju i nasilje. Govoreći na konferenciji za novinare zajedno sa izraelskim premijerom Netanyahuom, američki potpredsjednik je jučerašnji smrtonosni napad nožem na američkog državljanina, studenta, ocijenio podlim, terorističkim aktom i istakao da civilizirani svijet ne može nasilje pravdati bilo kakvim motivima. Gospodin Biden je takođe naglasio:

"Počeli smo naše razgovore o terorističkim napadima u nekoliko posljednjih dana, jučerašnjim u Jaffi i Jerusalemu, i ranije u Petah Tikvi. Moja supruga, moja dva unuka i moja unuka, bili su na večeri na plaži, nedaleko od mjesta napada. Nisam siguran da li je to bilo stotinjak, ili hiljadu metara daleko.... Nije bitno koliko. Desilo se.... Upućujem moje saučešće porodici ubijenog Taylora i svima oni onima koji su žrtve napada i jučer, i svakog drugog dana. Dozvolite mi da kažem da Sjedinjene Države osuđuju sve te napade, a osuđuju i one koji ne osuđuju takve napade."

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da su napadi nepredvidivi i pridružio se američkom potpredsjedniku u kritikama palestinskih lidera koji nisu osudili napade:

"Cijenim Vašu snažnu osudu terorizma. Ništa ne opravdava te napade. Nažalost, palestinski predsjednik Abbas ne samo da nije osudio te terorističke napade, njego je njegova stranka Fatah zapravo slavila ubicu američkog državljanina kao palestinskog mučenika i heroja. To je neprihvatljivo, sasvim pogrešno i neosuđivanje tog napada zaslužuje osudu, i pojedinačno i cijele međunarodne zajednice."

Potpredsjednik Biden je pozvao obje strane da pokušaju ostvariti progres u palestinsko-izraelskim naporima za postizanje mira, naglašavajući da put ka dvije države, jedna uz drugu, u miru nije mimalo lak i da napadi i osvete moraju biti zaustavljeni. On je takođe ponovio da je američka podrška sigurnosti Izraela neupitna i da će Sjedinjene Države djelovati odlučno i na odgovarajući način, ako Iran ne bude u potpunosti poštovao obaveze ugovora o nuklearnom programu, postignutog sa Sjedinjenim Državama i pet drugih svjetski sila.

Američki potpredsjednik će, nakon boravka u Izraelu, i dan ranije susreta sa palestinskim predsjednikom Mohmoudom Abbasom, sutra u Jordanu imati i susret sa jordanskim kraljem Abdullahom.

SAD – Izrael: Oštre osude nasilja
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00

XS
SM
MD
LG