Linkovi

Mir na Srednjem Istoku odmaže Iranu


Početkom ovoga mjeseca predstavnici izraelske vojske su saopćili da su uspješno testirali sistem koji može oboriti nadolazeće rakete. Sistem nazvan Čelična Kupola je napravljen tako da zaštiti izraelske zajednice od napada raketama iz Libana i Pojasa gaze. Administracija predsjednika Obame od Kongresa zahtijeva da odobri više od 200 miliona dolara kao podršku ovom sistemu. To je najnoviji primjer bliske vojne suradnje izmedju Washingtona i tel Aviva.

Andrew Shapiro je pomoćnik američkog državnog sekretara za vojno politička pitanja. On kaže:

Hezbollah je postavio na desetke hiljada raketa kratkog i srednjeg dometa na sjevernu granicu Izraela. Hamas je uradio slično u Gazi. Ovo predstavlja veliku opasnost.

Sistem Čelična kupola će pomoći u neutralizaciji prijetnja od strane Hezbollaha u Libanu, i Hamasa u Pojasu Gaze. Te su dvije grupe bombardovale Izrael raketama, što predstavlja strateški problem.

Sjedinjene države Izrael takodjer obezbjedjuju stotinama milijuna dolara za kupovinu sistema obrane od raketa dugog dometa, kao i iranskog balističkog sistema Shahab 3. Nedavno je predsjednik Obama pohvalio odnos s Izraelom riječima:

Sve se to odražava pozitivno na interese naše nacionalne sigurnosti, strateške interese, ali , što je najvažnije, na vezu izmedju dvije demokracije koje dijele zajedničke vrijednosti.

Prošle godine je više od hiljadu američkih vojnika sudjelovalo i vojnim vježbama sa Izraelom, što su bili najveći zajednički manveri do sada. Ove godine je Kongres odobrio fondove u vrijednosti 2.7 milijardi dolara pomoći za mjere bezbjednosti Izraelu. Za slijedeću je godinu gospodin Obama zatražio od Kongresa 3 milijarde.Bijela Kuća se nada da će ova pomoć podržati američke mirovne napore izmedju Izraelaca i Palestinaca. Još jednom pomoćnik državno sekretara, Andrew Shapiro:

Naša pomoć za Čeličnu Kupoli i slične projekte obezbjedjuje sposobnost Izraelu da donosi teške odluke prije nego se postigne sveobuhvatan mir.

Neki analitičari srednjeg istoka kažu da se Obamina administracija može nadati da će vojna pomoć poduprijeti mirovne napore, ali dodaju da nije jasno da li i izraelska vlada misli isto.

Izraelci vide Iran i njegov nuklearni program kao najveću prijentju. UN, Bijela Kuća i druge zemlje su nedavno odobrile nove sankcije protiv Irana.

Martin Indyk je direktor odjela za vanjske poslove na analitičkom institutu Brookings, i bivši je američki ambasador u Izraelu. On kaže da svaki uspjeh mirovnih napora predstavlja problem za iranski utjecaj na srednjem istoku.

Iran koristi arapsko izraelski sukob kako bi proširio svoj utjecaj u regionu. Zato pritisak na Iran može polučiti bolje rezultate većim naporima da se postigne mir izmedju Izraelaca i Palestinaca.

Otkako je predsjednik Obama preuzeo Bijelu Kuću, on i izraelski premijer Natanyahu su imali nekoliko značajnih neslaganja , uglavnom oko širenja židovskih naselja u Istočnom Jerusalemu. Ova neslaganja medjutim, nisu naškodila posredovanim mirovnim razgovorima izmedju Izraelaca i Palestinaca. Početkom jula su se dva lidera ponovno sreli i pokazalo se da su napetosti dobrano izgladjene.

Veza izmedju Amerike i Izraela je neuništiva, kazao je tada Obama.

Pomoćnik državnog sekretara Shapiro objašnjava:

Ova se administracije posebno fokusirala na sigurnosti Izraela, upravo zbog sve većih i složenijih prijetnji u tom regionu. Izrael je naš vitalni saveznik, i kamen temeljac naših obavezaza tamošnju regionalnu bezbjednost.

Gospodin Shapiro kaže da je Bijela kuća odlučna održati godišnje fondove u narednih 10 godina, paket prodaje oružja u vrijednosti 30 milijardi dolara, bezbjedonosnu pomoć Izraelu.

XS
SM
MD
LG