Linkovi

SAD: Zračnim udarima i na militante ISIS-a u Siriji?!


Analitičari procjenjuju da će predsjednik Obama analizirati opcije šireg američkog vojnog angažamana protiv militanata Islamske države Irak i Sirija u narednih nekoliko dana.

Više uticajnih članova Kongresa istaklo je nužnost poduzimanja snažnijih i obimnijih američkih zračnih udara na snage i položaje militanata Islamske države i u Iraku i u Siriji. Po njihovim ocjenama, iznesenim u vrlo gledanim nedeljnim emisijama kanala ABC, NBC i CBS ubistvo američkog novinara Jamesa Foleya je čin nakon kojeg se mora vrlo seriozno ramotriti prijetnja koju predstavlja mreža koju militanti i ektremisti formiraju na širokom prostoru sjevernog Iraka i u velikim dijelovima Sirije. U najkraćem, u Washingtonu raste pritisak na predsjednika Sjedinjenih Država Baracka Obamu da pojača američki vojni angažman protiv militanata Islamske države.

Povodom brutalnog ubistva novinara Jamesa Foleya predsedavajući Odbora za sigurtnost Zastupničkog doma Michael McCaul, Republikanac, ocijenio je da je teroristička mreža Islamske države Irak i Sirija najveća prijetnja i opasnost po svijet od terorističkih napada izvedenih 11. septembra 2001. godine i istakao:

"To stanje tinja od prošle godine i sada je doseglo vrhunac odsijecanjem glave američkom novinaru. Mislim da je to prekretnica koja nama, Amerikancinma, otvara oči o tome što ti militanti zaista predstavljaju."

Među militantima su i ekstremisti iz Sjedinjenih Države i više evropskih zemalja. Oni vrlo lako mogu da se vrate na Zapad, smatra predsjedavajući Odbora za obaveštajne poslove Mike Rogers, takođe Republikanac:

"Od Sjedinjenih Država ih dijeli samo jedna avionska karta, i zato nas to nas brine."

Umirovljeni general John Allen je uvjeren da će Sjedinjene Države morati definirati novi pristup, uz širu saradnju sa saveznicima:

"Nužan je cjelovitiji odnos, mnogo više od bombardiranja pojedinačnih položaja militanata, odnosno položaja oko brana."

Po njegovoj ocjeni nužni su u sadašnjoj fazi i zračni udari na militante i ekstremiste Islamske države i u Siriji.

Predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama do sada je ograničavao američki vojnu intervenciju u Iraku samo na zaštitu američkih diplomata i ugroženih civila. U tom kontekstu više članova Kongresa upozoravaju protiv olakog i ishitrenog slanja američkih borbenih snaga u Irak.

Zastupnica Donna Edwards, Demokrata, ističe da bi Kongres, kada se početkom septembra zastupnici i senatori vrate na Capitol Hill, trebalo da razmotri svrsishodnost i nužnost vojne eskalacije:

"Moramo o tome vrlo ozbiljno razgovarati. Predsjednik ne može, i ne bi trebalo, da se poziva na zakonske ovlasti koje ima u ratnim situacijama bez saglasnosti i ovlaštenja i Kongresa."

Analitičari procjenjuju da će gospodin Obama, nakon jučerašnjeg povratka sa odmora, analizirati opcije šireg američkog vojnog angažamana protiv militanata Islamske države Irak i Sirija u narednih nekoliko dana.

SAD: Zračnim udarima i na militante ISIS-a u Siriji?!
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

XS
SM
MD
LG