Linkovi

SAD: Direktnije i odlučnije protiv ISIL-a


Nakon više od godinu dana američke vojne kampanje protiv ISIL-a, nužne promjene u dosadašnjoj strategiji i direktnije djelovanje Sjedinjenih Država.

Bijela kuća i američke oružane snage će pojačati aktivnosti i napore kojima je cilj izbacivanje militanata Islamske države iz ključnih gradova u Siriji i Iraku, restruktuirati neupješne programe obuke umjerenih sirijskih snaga koje se bore protiv režima Bashara al-Assada i povećati broj napada na pozicije i borbenu infrastrukturu ekstremista. O tim i drugim novinama u američkoj strategiji borbe protiv snaga ISIL-a govorio je ministar odbrane Ash Carter jučer pred članovima senatskog Odbora za oružane snage.

On je ocijenio da su, nakon više od godinu dana američke vojne kampanje protiv ISIL-a, nužne promjene u dosadašnjoj strategiji i direktnije djelovanje Sjedinjenih Država, i dodao da prošlotjedni udar na zatvor u kojem su militanti ISIL-a pripremali egzekuciju 70-ak zarobljenika neće biti posljednji:

"Nećemo se ustezati da pružamo direktnu podršku snagama sposobnim da vrše udare na militante Islamske države. Tu vrstu napada podržavaćemo i iz zraka i direktnim akcijama na tlu."

Dio te podrške biće i neporedna pomoć i efikasnija obuka boraca grupa koje se unutar Sirije bore protiv ISIL-a:

"Sve naše buduće akcije na tlu i iz zraka trebalo bi da sve više i više sužavaju prostor koji drže militanti, istovremeno stvarajući mogućnosti za nove, efikasnije napade i konačno istjerivanje tog zla na čistinu."

Uz ministra Cartera, govorio je i prvi čovjek američkih oružanih snaga, general Joseph Dunford, zapovjednik Združenog štaba OS SAD:

"Nismo zadovoljni, ili uljuljkani onim što smo postigli. Nismo i ne možemo stati dok ISIL ne bude poražen."

Za mnoge Republikance novi planovi borbe podosta kasne i ignoriraju uticaj ruske vojne kampanje u Siriji. Senator John McCain, Republikanac, je rekao:

"Upravo sada, dok govorimo, ruski avioni bombardiraju umjerene sirijske snage, a mi se povlačimo."

I senator Lindsey Graham, Republikanac, bio je oštar:

"Vi ste gospodo, zajedno sa predsjednikom, Siriju prepustili Rusiji i Iranu. To je, u najmanju ruku, polovična strategija."

Osim Republikanaca i neki Demokrati izrazili su bojazan da bi uklanjanje sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, što je već nekoliko godina američki cilj, moglo stvoriti haotičnu prazninu u upravljanju zemljom, slično onome što se dešava u Libiji nakon zbacivanja sa vlasti Muammara Gadafija.

XS
SM
MD
LG