Linkovi

SAD: Rat protiv militanata ISIS-a neizvjestan i dug


Prema posljednjim anketama, više od 70 odsto Amerikanaca podržava zračne napade protiv militanata u Iraku, a oko dvije trećine i zračne udare na njihove snage i uporišta u Siriji.

Odobravajući intenzivnije udare na militante Islamske države Irak i Sirija, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama je naglašeno upozorio da ne treba očekivati brzu pobjedu. Ministar odbrane Chuck Hagel i general Martin Dempsey, zapovjednik Združenog štaba američkih oružanih snaga, izrekli su istu ocjenu i u Kongresu Sjedinjenih Država.

"To neće biti ni lako, ni brzo. To je komplicirano" – u najkraćem je suština stava gospodina Hagela

Komplicirano i zahtjevno, upozorio je članove Kongresa i general Dempsey. I on i ministar odbrane dodaju da Sjedinjene Države moraju učiniti više na slamanju militanata koji kontroliraju velika područja Sirije i Iraka.

"To će zahtijevati velike napore na dugi vremenski rok. To je ogroman problem" – istakao je general Dempsey.

Ogromnoj većini Amerikanaca je dosta ratovanja koje traje više od decenije.

"Da li bi novi rat mogao trajati još duže. Mislim da bi" - smatra Elliot Abrams, savjetnik za sigurnost bivšeg predsjednika Georga W. Busha. Unatoč bojazni da bi rat protiv ekstremista Islamske države mogao trajati znatno duže, on vjeruje da je sadašnji neprijatelj mnogo slabiji:

"Mislim da se taj rat može dobiti jer su militanti Islamske države napravili grešku koju al-Qaida nije. Al-Qaida nikada nije pokušala zauzeti veliki dio neke teritorije, ili velike gradove, nije pokušavala uspostaviti državu i neku vrstu vlade."

Militanti, ekstremisti i teroristi Islamske države mogli bi biti poraženi udarima iz zraka uz sadejstvo iračkih vojnih snaga lakše nego terorističke grupe i ćelije, skrivane u planinskim bespućima Pakistana i Afganistana. Sa američkim ili savezničkim trupama na terenu bilo bi to još lakše, ali o toj opciji u Kongresu sada se govori vrlo nevoljko, ni nepune tri godine od povlačenja američki vojnih snaga iz Iraka.

Prema posljednjim anketama, više od 70 odsto Amerikanaca podržava zračne napade protiv militanata Islamske države u Iraku, a oko dvije trećine i zračne udare na njihove snage i uporišta u Siriji. U Ministarstvu odbrane procjenjuju da bi ta podrška američke javnosti mogla ubrzati postizanje saglasnosti u Kongresu kojom bi bila odobrena obuka određenih grupacija pobunjeničkih snaga koje se bore protiv režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada. Na taj način, uz zračne udare na militante Islamske države Irak i Sirija, američke i savezničke snage bi u Siriji imale i jaču, vojnički profesionalniju oružanu podršku na tlu.

"Ako uskoro ne budemo imali tu saglasnost, izgubićemo veliki dio prijeko potrebnog vremena" - takođe je upozorio gospodin Hagel.

Senatori i kongresmeni mogli bi već krajem ovog tjedna napustiti Washington i u saveznim državama u kojima su izabrani upustiti se u bitku druge vrste - kampanju za reizbor na izborima za Kongres početkom novembra. Izvjesno je da će i tada većina Amerikanaca koji će glasati na tim izborima podržavati odluku o zračnim udarima na militante, ali mogu biti nezadovoljni i protiv trošenja miliona dolara na obuku pobunjenika u Siriji.

SAD: Rat protiv militanata ISIS-a neizvjestan i dug
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00

XS
SM
MD
LG