Linkovi

Mladi različitih porijekla bivaju regrutirani za grupu Islamska država


Mufid Elfgeeh, iz Rochester, N.Y.,u zatvoru je i čeka presudu po sedam tačaka optužnice
Mufid Elfgeeh, iz Rochester, N.Y.,u zatvoru je i čeka presudu po sedam tačaka optužnice

Američka savezna Velika porota je osudila jednu osobu prema optužbama da je pokušao obezbijediti podršku i resurse grupi Islamska država, kao i za pokušaj ubojstva pripadnika američke vojske.

Američko Ministarstvo pravosudja je saopćilo da je 30-godišnji Mufid Elfgeeh iz Rochestera, savezna država New York, poticao dvije osobe da otputuju u inostranstvo kako bi se pridružili Islamskoj državi . On je takodjer poslao 600 dolara jednoj osobi u Jemenu da rečenim dvjema osobama pomogne da se iz Jemena prebace u Siriju i pridruže militantima.

Ministar pravosudja Eric Holder je izjavio da će Sjedinjene Države i dalje agresivnim metodama identificirati i onesposobljavati sve one koji žele pružiti podršku terorističkim grupama koje žele naškoditi Americi.

Elfgeeh je inače uhapšen u junu nakon što je, kako se navodi, kupio oružje s namjerom da se isto upotrijebi protiv američkih policajaca, i vojnika koji su se vratili iz Iraka.

Američka TV mreža ABC je izvijestila da je Elfgeeh bio vlasnik jedne picerije u Rochesteru.

Optužba od 7 tačaka takodjer uključuje posjedovanje oružja sa prigušivačima koji su ilegalno nabavljeni.

U medjuvremenu američke vlasti istražuju nekoliko muškaraca i žena za koje se vjeruje da su napustili saveznu državu Minnesotu, čiji su stanovnici, kako bi se pridružili militantima Islamske države.

Ministar pravde sa saveznu državu Minnesota, Andrew Luger, nije rekao o koliko se osoba radi , ali je dodao da imaju razna porijekla.

Govoreći za redakciju Glasa Amerike na Somalijskom jeziku, gospodin Luger je rekao da su mnogi od tih mladih ljudi otudjeni od vlastitih obitelji , i zajednica u kojima žive, te da su izgubili nadu u vlastitu budućnost. On je takodjer objasnio da su identificirani kada su pokušati odgovopriti jihadistima koji su ih nastojali regrutirati.

Lugar je rekao da vlasti takodjer tragaju i za drugim eventualnim individuama u Americi koje pomažu mladim ljudima da napuste zemlju i pridruže se militantima Islamske države.

XS
SM
MD
LG