Linkovi

SAD - Irak: Da li je moguća vojna saradnja sa Iranom?!


Iračani ponovo "bježe" od nasilja

Američki državni sekretar sugerirao je takvu mogućnost u intervjuu za Yahoo News. I iranski predsjednik Hassan Rouhani izjavio je u Teheranu da bi Iran mogao sarađivati sa SAD.

Da li Sjedinjene Američke Države i Iran mogu eventualno vojno sarađivati u nastojanjima da pomognu rješavanju sadašnjeg stanja u Iraku?

Američki državni sekretar sugerirao je takvu mogućnost u intervjuu za Yahoo News što je izazvalo brojne špekulacije. Iz Ministarstva odbrane te špekulacije ocijenjene su neosnovanim. S druge strane Iranu, kojeg kontroliraju muslimani šiiti, nimalo ne odgovara širenje i jačanje sunitskog pobunjeničkog pokreta na područjima vrlo blizu iransko-iračkoj granici. Upravo zbog toga javlja se bojazan da bi vojno uključivanje Irana u sadašnje sukobe u Iraku moglo rezultirati porastom nasilja na iračkom tlu.

Militanti ekstremističkih grupa koje se bore za Islamsku državu Irak i Levant nakon uspostavljanja kontrole u više gradova na sjeveru Iraka šire se prema Bagdadu, glavnom gradu Iraka.

Državni sekretar John Kerry je u intervjuu za Yahoo rekao da predsjednik Barack Obama razmatra mogućnost udara iz zraka kao pomoć iračkoj vladi u borbi protiv pobunjenika i istakao:

"Ne vjerujem da će predsjednik sjediti skrštenih ruku i dozvoliti da Irak bude silom podijeljen."

Četiri američka vojna broda, uključujući i jedan nosač aviona, uplovila su u vode Perzijskog zaliva, a drugi načini pomoći Iraku takođe se razmatraju. Jedna od opcija je upotreba bespilotnih letjelica, te moguća saradnja sa Iranom o čemu je gospodin Kerry rekao:

"Mi smo otvoreni za svaki konstruktivan proces kojim nasilje može biti minimizirano."

Iranski predsjednik Hassan Rouhani izjavio je u Teheranu da bi Iran mogao sarađivati sa Sjedinjenim Državama na obnovi sigurnosti u Iraku u okviru međunarodnih normi i zakona.

Više istaknutih američkih političara i analitičara smatra da bi vojno uključivanje Irana vodilo porastu nasilja u Iraku. Raniji odnosi Iraka i Irana vrlo često su bili zategnuti, a od septembra 1980. do avgusta 1988. te dvije zemlje bile su i u ratnom sukobu.

Posljednjih godina Iran je na bojne načine minirao američka nastojanja na uspostavljanju i razvijanju demokratskog Iraka u kojem bi irački suniti i šiiti ravnopravno učestvovali u upravljanju zemljom, ističe David Schenker, analitičar vašingtonskog Instituta za blisko-istočnu politiku i dodaje:

"Sada.... da li mi tražimo od Irana da se produktivno uključi? Iranski režim ne želi ništa drugo osim Iraka kojim će dominirati šiiti. I ako je to ključni interes Teherana, Iran će podsticati još veći, još krvaviji građanski rat rat u Iranu."

Na hiljade Iračana iz gradova na sjeveru Iraka je, sklanjajući se od nasilja, napustilo domove.

U izbjegličkom kampu u Kalaku Abu Qanea, sa porodicom izbjegao iz Mosula, kaže:

"Nećemo se vratiti dok se stanje ne poboljša, dok ne bude sigurno. Kada iračka vojska potisne pobunjenike stanje se će poboljšati."

Brzo napredovanje pobunjeničkih grupa povezanih sa al-Qaidom na sjeveru Iraka prijeti prelijevanju nasilja i preko iračkih granica i najveća je prijetnja miru i stabilnosti tog regiona od povlačenja američkih borbenih snaga iz Iraka krajem 2011. godine.
US - Irak: Da li je moguća vojna saradnja sa Iranom?!
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00
XS
SM
MD
LG