Linkovi

Sjedinjene države razmatraju niz opcija pomoći Iraku, uključujući suradnju s vladom u Teheranu


Satelitski snimak americke ambasade u Baghdadu
Satelitski snimak americke ambasade u Baghdadu
Stanovnici i i predstavnici lokalnih iračkih vlasti kažu da su sunitski militanti zauzeli grad Tal Afar, što je najnovija i nizu pobjeda pripadnika ISIL-a koji su krenuli na Irak. Pod njihovom kontrolom su već nekoliko dana Mosul i Tikrit, kao i nekoliko manjih gradova na sjeveru.

Sjedinjene države su poslale oko 100 vojnika i marinaca kako bi ojačali mjere bezbjednosti oko američke ambasade u Baghdadu, dok su istovremeno dio osoblja prebacili na jug zemlje, u Basru, ili u gradove Irbil i Amman u Jordanu. Američki nosač aviona će biti ukotvljen u Perzijski zaljev.

Visoki zvaničnik State Departmenta je izjavio da je državni sekretar John Kerry razgovarao sa svojim kolegama iz Jordana, Saudijske Arabije, Qatara i Ujedinjenih Arapskih Emirata, o potrebi da se pruži podrška narodima Iraka i Sirije u borbi protiv ISIL-a. Ovaj neimenovani zvaničnik je takodjer rekao da je nužno da istovremeno irački lideri organiziraju jedan koordiniran i efikasan pristup kako bi se zemlja izvukla iz krize.

Predstavnik iračkog premijera al-Malikija je izjavio da su iračke snage preuzele inicijativu u borbi protiv ISIL-a i da su od subote ubili 279 terorista.

Šiiti u Baghdadu se masovno prijavljuju kao dobrovoljci u regrutne centre kako bi branili svoj grad. Na sjeveru militanti ISIL-a nastavljaju brutalnu i efikasnu kampanju, zauzimajući okruge i vojnu opremu, i postavljajući na internet slike na kojima se vidi kako vrše pogubljenja nad onima koji im stoje na putu.

Sjedinjene države su naredile da jedan nosač aviona uplovi u Perzijski zaljev, a Pentagon kaže da će taj potez obezbijediti dodatnu fleksibilnost ukoliko dodje do vojnih opcija.

Predsjednik Barack Obama kaže da mu je jasna ozbiljnost situacije, i dodaje:

“Iračke snage sigurnosti su dokazale da nisu u stanju da obrane veći broj gradova, što je teroristima omogućilo da zauzmu dio iračke teritorije.To predstavlja opasnost po Irak i narod te zemlje. A s obzirom na prirodu ovih terorista, to bi moglo predstavljati prijetnju i američkim interesima.

“Moramo ovo zaustaviti, akcija se mora dogoditi sada - a ne za dvije nedjelje!, kaže kongresmen McCaul.

Prema njegovoj procjeni, američka akcija je hitna. Michael McCaul,inače predsjedavajući kongresnog odbora za domovinsku sigurnost, dodaje:

“Moramo dobro paziti kada je u pitanju svaka vojna strategija. Diplomatski rečeno, Sunite, Šiite i Kurde moramo objediniti u borbi protiv ekstremista.

Još jedan republikanac, senator Lindsey Graham, kaže da se Sjedinjene Države trebaju uključiti u razgovore s iračkim susjedom, Iranom, kada je ova kriza u pitanju.

Bijela Kuća kaže da se pripremaju i revidiraju mnoge opcije.

“Svaka akcija koju eventualno poduzmemo kako bi pomogli Iraku mora ići uz ozbiljan i iskren napor iračkih lidera da ostave po strani sektaško nasilje. Mi to ne možemo uraditi za njih. U slučaju da nema takve vrste političke akcije, vojna akcija kratkog trajanja, uključujući svaku pomoć koju bismo mi obezbijedili, neće donijeti uspjeh., kaze americki predsjednik.

((NARRATOR))
Za sada , medjutim, uzavrele iračke sektaške podjele donose samo krvoproliće i kaos.

U medjuvremenu su Sjedinjene države saopćile da su otvorene za mogućnost suradnje sa Iranom kako bi se blokirao nastavak ofanzive militanata ISIL-a u Iraku. U današnjem intervjuu je državni sekretar John Kerry izjavio da vojna kooperacija s Teheranom nije isključena , kao jedan od načina da se održi država Irak. Gospodin Kerry, govoreći za novinski servis kompanije Yahoo, je takodjer rekao da je Amerika otvorena za svaki konstruktivan proces da se zaustavi nasilje u Iraku, i eliminiraju terorističke snage koje cijepaju tu zemlju.

Medjutim, neki analitičari, kao što je Jeffrey White iz Instituta za politiku Bliskog Istoka, kažu za Glas Amerike da bi u stvarnosti novi američki savez s Iranom - u cilju spasavanja Iraka - bio teško ostvarljiv.

Gospodin White je dodao da je iranska podrška vladi u Baghdadu vjerovatno već u toku, te da je možda u interesu obiju država da, kako se izrazio, takvu suradnju ne prikazuju isuviše dramatičnom promjenom.
XS
SM
MD
LG