Linkovi

Christopher Hill: Naša strategija u Iraku se kreće dobrim pravcem


Christopher Hill, odlazeći američki ambasador u Iraku
Christopher Hill, odlazeći američki ambasador u Iraku

Odlazeći američki ambasador u Iraku Christopher Hill je rekao da vjeruje da je ta zemlja na dobrom putu usprkos sporadičnim bombaškim napadima i političkom zastoju nakon izbora.

Odlazeći američki ambasador u Iraku Christopher Hill je na jučerašnjoj konferenciji za novinare rekao da vjeruje da je ta zemlja na dobrom putu usprkos sporadičnim bombaškim napadima i političkom zastoju nakon izbora. Gospodin Hill, koji uskoro odlazi u mirovinu, je u State Departmentu održao oproštajno obraćanje medijima.

Samoubilački napad u Bagdadu je usmrtio na desetine iračkih vojnih regruta. Ali Christopher Hill je u Washingtonu rekao da se stabilnost povećava i da se sektaški sukobi ne obnavljaju u vrijeme dok se američka borbena uloga privodi kraju.

Mi imamo pravilnu strategiju u Iraku, ona se jasno kreće u dobrom pravcu. Ali bih bio mnogo sretniji da je formirana nova vlada, da dolazi do razgovora i rasprava u Predstavničkom vijeću. Ali i taj dan će doći, rekao je Christopher Hill.

U medijskim izvještajima se navodi da jučerašnji napad nosi oznake al-Qaide u Iraku. Gospodin Hill međutim nije želio špekulirati o tome ko je odgovoran. On je rekao da al-Qaida u Iraku više nema sposobnost da napada, niti da drži čak ni jednu zgradu.

Ne vjerujem da uopšte ima puno podrške. Naprotiv, postoji generalno odbijanje njihovog ponašanja, rekao je gospodin Hill.

On je dodao da politički zastoj nakon izbora isuviše dugo traje, dovodeći do nestrpljenja javnosti i zabrinutosti zbog miješanja stranih zemalja, osobito Irana.

Blago rečeno, Iran je imao veoma težak odnos sa Irakom, ali ako dugoročno žele dobar odnos sa Irakom, onda će morati više poštovati irački suverenitet, kaže Christopher Hill.

On napušta službu u američkoj vladi sljedeći mjesec i preuzima položaj na univerzitetu u Denveru.

XS
SM
MD
LG