Linkovi

Irak: I dalje status quo


Od trenutka kada su militanti povezani sa al-Qaidom uspostavili kontrolu nad pojedinim dijelovima iračkih gradova Faludža i Ramada u provinciji Anbar nasilje se ne stišava. Irački zvaničnici se nadaju da neće biti prisiljeni da u dijelove gradova pod kontrolom militanata pošalju jake armijske snage i na taj način izlože velikoj opasnosti civilno stanovništvo. Radikalni islamski militanti kontrolu su uspostavili početkom januara. Deklariraju se kao članovi pokreta za Islamsku državu Irak i Sirija i najtvrdokorniji su džihadisti koji je bore u regionu provincije Anbar.

Analitičar, specijalista za Bliski Istok, James Phillips ocjenjuje:

"Jasno je da je Faludža sada epicentar borbe, ne samo za budućnost Iraka, nego i šireg regiona, imajući na umu i ono što se dešava u Siriji.

Iračka vlada uzvraća udarcima vojnih snaga, ali uglavnom izvan Faludže i Ramade. Sjedinjene Države kao pomoć šalju rakete zrak-zemlja i bespilotne avione.

Irački premijer Nouri al-Maliki ističe:

"Vrlo je bitno da ne napadamo gradove i da zbog zločinaca ne ginu nedužni. Najbitnije je sačuvati živote stanovnika Faludže."

Irački premijer se nada da bi kontrola u provinciji Anbar mogla biti uspostavljena ako privoli plemenske lidere sunita, inače nezadovoljne djelovanjem iračke šiitske vlade, da lokalno stanovništvo izbaci militante. Zbog toga je centralna iračka vlada odobrila isplatu više miliona dolara plemenskim zajednicama, a naoružava plemenske borce i lokalnu vlast.

Lukman Faily, ambasador Iraka u Sjedinjenim Državama, o tome kaže:

"Dugoročno, potrebno je preispitati odnose sa tamošnjim plemenima i sa lokalnim vlastima i osposobiti lokalnu policiju za borbu i održavanje reda, umjesto slanja jakih vojnih snaga u te gradove."

Nakon višegodišnjih borbi u Iraku, američke snage su porazile militante i pripadnike al-Qaide u provinciji Anbar zahvaljujući i regrutiranju lokalnog stanovništva u borbi protiv militanata. Nakon povlačenja džihadisti su se vrlo lako vratili, što je veliko razočarenje za sve one koji su se borili u Iraku.

General u penziji James Conway, bivši zapovjednik marinaca kaže:

"Mladi marinac, ili vojnik, sada invalid bez nogu, može reći .... borili smo se za pravu stvar. Pobijedili smo tada i Irak je bio bolja zemlja. Nisam siguran da će danas bilo ko od naših vojnika misliti i reći da je i sada tako."

Jedinice iračke armije raspoređene su u provinciji Anbar, ali ostaju izvan gradova. Parlamentarni izbori zakazani su za april. Irački zvaničnici uvjeravaju da će do tada Anbar biti sigurno područje i da će Iračani moći bezbjedno glasati.
Irak: I dalje status quo
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00
XS
SM
MD
LG