Linkovi

Novi pregovori bi mogli pokazati da li je Iran spreman udovoljiti međunarodnim zahtjevima


Američki saveznici, Izrael i Saudijska arabija, međutim vjeruju da se Obamina administracija kreće isuviše brzo po pitanju pregovora sa Iranom.

Međunarodni pregovarači za nuklearna pitanja se ove sedmice ponovo sastaju sa iranskim ministrom vanjskih poslova zbog razgovora o ograničavanju nuklearnog programa te zemlje, a zbog zabrinutosti da Teheran možda nastoji proizvesti atomsko oružje. Iran nastoji okončati ekonomske sankcije donoseći nove prijedloge pregovorima. Ali američki saveznici, Izrael i Saudijska arabija vjeruju da se Obamina administracija kreće isuviše brzo po tom pitanju.

Dok Ujedinjeni narodi izvještavaju o produktivnim razgovorima sa Iranom vezano za dugo odgađane inspekcije njegovih nuklearnih objekata, Sjedinjene države navode da odobravaju mogućnost da se istraži da li je Iran voljan udovoljiti međunarodnim standardima. Američki državni sekretar John Kerry je rekao

Neki su nagovijestili da na neki način nije ispravno ni testirani voljnost Irana. Moje je mišljenje da bi sama ideja da Sjedinjene države, kao odgovorna zemlja u svijetu ne bi istražila takvu mogućnost, bilo nešto veoma neodgovorno i opasno, i mi nećemo pokleknuti takvim taktikama izazivanja straha i snagama koje žele suprotno, rekao je gospodin Kerry.

Među onima koji su zabrinuti zbog poteza nove iranske vlade su dugogodišnji američki saveznici Izrael i Saudijska Arabija. Izralska ministrica pravde Tzipi Livni je rekla

Kada čujete da Saudijci govore šta je potrebno uraditi kako bi se spriječio Iran da ima nuklearno oružje, to zvuči sasvim poznato. Mislim da su zabrinutosti arapskog svijeta slične izraelskim kada je u pitanju Iran, rekla je gospođa Livni.

Ona dodaje da Izrael želi surađivati sa arapskim vladama koje su isto toliko umorne od Irana.

Nažalost otvoreni sukob između Izraela i Palestinaca uveliko otežava ili čini nemogućim da oni djeluju sa Izraelom protiv Irana. Jer kada se radi o mišljenju javnosti u njihovim zemljama, Izrael je još uvijek neprijatelj.

Washington nije uradio dovoljno kako bi smanjio zabrinutosti Saudijske arabije i Izraela vezano za nuklearne pregovore, kaže bivši američki ambasador Adam Ereli.

Nervoza je razumljiva jer oni vide šta se dešava u Washingtonu i New Yorku, i ne čuju ništa drugačije u privatnim razgovorima od viših zvaničnika američke vlade, kaže gospodin Ereli.

On vjeruje da je nelagodnost vezana za namjere Irana uveliko utemeljena.

Mislim da je njihov cilj proizvesti nuklearno oružje. I oni neće prihvatiti ograničenja koja ih u tome spriječavaju, čak i ako se radi o smanjenju sankcija, kaže Adam Ereli.

Iran navodi da ne nastoji proizvesti nuklearno oružje i da je njegov nuklearni program u mirnodopske svrhe. Državni mediji navode da su razgovori krajem oktobra sa agencijom Una doveli do znatnog pomaka između Irana i Una. Napredak u preovorima dolazi nakon izbora Hassana Rouhanija za predsjednika, koji Iran vodi u novom pravcu, kaže profesor na univerzitetu American Akbar Ahmed.

Mislim da iz Irana već dolazi mišljenje da mogu i moraju surađivati sa međunarodnom zajednicom, u okviru zajednice zemalja, i da žele izaći iz izolacije, kaže Akbar Ahmed.

John Kerry kaže da Sjedinjene države očekuju konkretnu akciju od Irana.

Naše oči su širom otvorene. Akcije moraju biti istinske i moraju se u potpunosti verificirati. Oni moraju odraditi posao, i taj se posao ne može zamijeniti nikakvim riječima, rekao je John Kerry.

On dodaje da će jedino akcije koje se mogu verificirati dovesti do olakšavanja američkih i sankcija EU kojima je smanjen izvoz iranske nafte za više od milion barela dnevno, što je dovelo do velike inflacije, i smanjenja vrijednosti iranske valute.
XS
SM
MD
LG