Linkovi

Novi iranski predsjednik Hassan Rouhani započeo "ofanzivu šarma"


To podstiče nade da bi mogla postojati svježa šansa za pregovore sa Iranom vezano za kontroverzni nuklearni program

Novi iranski predsjednik Hassan Rouhani je započeo, kako to analitičari nazivaju, ofanzivu šarma prije početka zasjedanja Generalne skupštine UN-a u New Yorku ove sedmice. Kako izvještava novinar Glasa Amerike Meredith Buel, to podstiče nade da bi mogla postojati svježa šansa za pregovore sa Iranom vezano za kontroverzni nuklearni program.

Predsjednik Rouhani je, sa nedavnim izjavama, stvorio jak utisak da je Iran spreman za ozbiljnu diplomaciju. U najnovijem nagovještaju da je novoizabrani lider otvoren poboljšanju odnosa sa zapadom, gospodin Rouhani je za NBC News rekao da njegova zemlja nikada neće proizvesti nuklearno oružje. On je također rekao da ima ovlasti da postigne sporazum sa zapadom vezano za kontroverzni nuklearni program. Gospodin Rouhani kaže da želi brz razvoj događaja.

Po pitanju iranskog nuklearnog programa, mi želimo najbrže rješenje pitanja u okviru međunarodnih standarda, rekao je gospodin Rouhani.

Takvu izjavu je dao neposredno prije svog prvog pojavljivanja na svjetskoj sceni u funkciji predsjednika u UN-u. Stručnjak za Iran Patrick Clawson kaže:

On poduzima ofanzivu šarma i vjerovatno će biti vrlo efikasan, jer zna kako dosegnuti do javnosti na zapadu, kaže gospodin Clawson.

Posljednjih sedmica, Iran je putem Twittera poslao čestitke za jevrejsku novu godinu, Rosh Hashanah. Prebacio je odgovornost za pregovore o nuklearnom pitanju sa konzervativaca u vojsci na ministarstvo vanjskih poslova, oslobodio grupu političkih zatvorenika i razmijenio pisma sa američkim predsjednikom Barackom Obamom. I što je još značajnije, iranski vrhovni lider Ayatollah Ali Khamanei je nagovijestio da je njegova zemlja spremna za diplomaciju.

Mi se ne protivimo ispravnim i racionalnim koracima na diplomatskom frontu, bez obzira da li su oni u okviru svijeta diplomacije ili domaće politike. Čvrsto vjerujem u ono što je prije mnogo godina nazvano herojskom fleksibilnosti. To nije problem, fleksibilnost u nekim područjima je ključna i dobra stvar, rekao je Ali Khamenei.

Čini se da je ono što dovodi do novog tona iz Teherana opadajuća ekonomija u toj zemlji zajedno sa višestrukim sankcijama. Iranska valuta je izgubila polovinu svoje vrijednosti, a znatno je smanjen i izvoz nafte. Ali u okviru nuklearnog programa i dalje se obogaćuje uranijum. Iran navodi da su njegove nuklearne elektrane u mirnodopske svrhe, dok zapadne zemlje i Izrael vjeruju da su maska za razvoj oružja. Zvaničnici Bijele kuće kažu da trenutno nisu zakazani nikakvi susreti između predsjednika Obame i njegovog iranskog kolege. Ali glasnogovornik Jay Carney kaže da je predsjednik Obama otvoren za pregovore.

On bi kao predsjednik bio voljan održati bilateralne razgovore sa Irancima pod uvjetom da su oni ozbiljni da odgovore na insistiranja međunarodne zajednice da odustanu od programa nuklearnog oružja, rekao je Jay Carney.

Čak i ako se Iran vrati za pregovarači stol, analitičari predviđaju da bi pregovori sa zapadom bili teški.

Pitanje je da li se može postići sporazum kojim bi se očuvalo ono što Iran smatra važnim dijelom njegovog programa, ali istovremeno i osigurava da Iran nema sposobnosti da brzo proizvede nuklearno oružje, kaže Patrick Clawson.

Osim govora pred UN-om, predsjednik Rouhani planira održati nekoliko javnih pojavljivanja i dati nekoliko televizijskih intervjua tokom svog boravka u Sjedinjenim državama.
XS
SM
MD
LG