Linkovi

Otkrivena iranska zavjera za ubistvo ambasadora u Washingtonu


Otkrivena iranska zavjera za ubistvo ambasadora u Washingtonu
Otkrivena iranska zavjera za ubistvo ambasadora u Washingtonu

Ako je tačno da su Iranci u Meksiku tražili plaćene ubice za ubistvo uglednod saudijskog zvaničnika, onda će mnogo vlada u svijetu morati obraćati više pažnje kad američka vlada prstom upre na ilegalno iransko djelovanje.

Američki ministar pravosudja Eric Holder saopštio je da su dvojica Iranaca optužena u slučaju naručenog ubistva, a da je cjelokupna zavjera organizirana po nalogu jednog ogranka teheranske vlade:

- U optužnici se navodi da je cjelokupna zavjera zamišljena, sponzorirana i vodjena iz Irana, i da to predstavlja flagrantno kršenje američkog i medjunarodnog prava, uključujući i konvenciju kojom se od bilo kakvog napada izričito štite diplomati.

Ministar Holder tvrdi da je osumnjičeni Manssor Arbabsiar - koji posjeduje i iranski i američki pasoš - zavjeru za ubistvo saudijskog ambasadora Adela al-Jubeira skovao s jednim pripadnikom Iranske revolucionarne garde koji se nalazi u Iranu. Njegovo je ime, tvrdi osumnjičeni, Gholam Shakuri. Sjedinjene Države od ranije tvrde da je Revolucionarna Garda upetljana u terorističke zavjere širom svijeta. Gospodin Holder je potvrdio da je optuženi Arbabsiar priznao krivicu i dao vrijedne informacije o ulozi iranske vlade u ovoj zavjeri:

- Osim što ovu dvojicu zavjerenika drže odgovornima za njihovu ulogu u zavjeri, Sjedinjene Države i Iran smatraju odgovornim za njegove aktivnosti.

Američki podpredsjednik Joe Biden je za TV mrežu ABC danas izjavio da Sjedinjene Države planiraju jedinstveni medjunarodni odgovor na zavjeru za ubistvo ambasadora al-Jubeira:

- Ono o čemu se dogovaramo jeste da prvo i prije svega - rekao bih da smo do sada to činili nevjerovatno dobro - ujedinimo cijeli svijet u moralnoj osudi iranske akcije, tako da kakva god akcija bude preduzeta na kraju, bez obzira da li se radi o dodatnim sankcijama, od kojih su neke već uvedene i ništa nije isključeno, važno je da svijet bude ujedinjen, da to nisu Sjedinjene Države protiv Irana i da izolacija Irana i nastojanje da on promijeni ponašanje bude univerzalno, da to ne budemo samo mi.

Glasnogovornik iranskog predsjednika Ahmedinejada negirao je sve optužbe, nazvavši ih neosnovanim i tek američkom igrarijom. Analitičari misle drugačije:

- Ludjaci vladaju Iranom i to nije dobra vijest.

Govori Patrick Clawson, ekspert za iranska pitanja u washingtonskom Institutu za Bliski Istok:

- Ako je tačno da su Iranci u Meksiku tražili plaćene ubice za ubistvo uglednod saudijskog zvaničnika, onda će mnogo vlada u svijetu morati obraćati više pažnje kad američka vlada zatraži da se prstom upre na ilegalno iransko djelovanje.

Optuženi Arbabsiar je juče nakratko izveden pred sud u New Yorku, gdje mu je produžen pritvor i odredjen javni branilac.

XS
SM
MD
LG