Linkovi

SAD tvrde da je iza zavjere jedna frakcija iranske vlade i članovi postrojbe Quds


Optuženi Manssor Arbabsiar (u sredini) na crtežu iz sudnice
Optuženi Manssor Arbabsiar (u sredini) na crtežu iz sudnice

Državno tajništvo uputilo je Amerikancima diljem svijeta upozorenje na moguće anti-američke akcije

Državno tajništvo Sjedinjenih Država uputilo je Amerikancima diljem svijeta upozorenje na moguće anti-američke akcije. Ovo je upozorenje objavljeno dan nakon što je u Washingtonu rečeno da je otkrivena iranska zavjera za ubojstvo saudijskog veleposlanika u Sjedinjenim Državama.

Otkrivena zavjera zvuči kao da je došla iz nekog akcijskog filma. Centar zbivanja trebao je biti restoran na Capitol Hillu za vrijeme ručka. U tom restoranu meta napadača bio bi mladi veleposlanik Saudijske Arabije Adel al-Jubeir, bliski suradnik saudijskog kralja i simbol vlade koja je glavni neprijatelj Irana na Srednjem istoku. Američke vlasti tvrde da je iza zavjere jedna frakcija iranske vlade i članovi postrojbe Quds, jedinice za posebne operacije Iranske revolucionarne garde koja je odgovorna izravno velikom ajatolahu. Američki ministar pravosuđa Eric Holder bio je nedvosmislen: “Ova zavjera je planirana, sponzorirana i upravljana iz Irana.”

U objavljenoj optužbi stoji da je glavni organizator napada trebao biti 56-godišnji Manssor Arbabsiar, američki državljanin iranskog podrijetla. U snimljenoj poruci on je ponudio milijun i pol dolara koji bi došli iz Irana za ubojstvo saudijskog veleposlanika. Arbabsiar je vjerovao da komunicira s članom meksičkog narko-kartela no, u stvari, radilo se o doušniku američke vlade. Uhićen je još 29. rujna u zračnoj luci Kennedy u New Yorku, a drugi sudionik u ovom planu, Gholam Shakuri, inale član iranske postrojbe Quds, nije uhvaćen. Plan je, također, uključivao napade na saudijsko i izraelsko veleposlanstvo u Washingtonu.

Richard Clark, stručnjak je za terorističke djelatnosti, kaže da zavjera nije otkrivena moglo je doći do velike oružane konfrotacije. Ovo je provokacija i u to nema nikakve sumnje – kaže Clark. Iran je, pak, snažno odbacio bilo kakvu umiješanost u američke navode.

Predsjednik Obama telefonirao je saudijskom veleposlaniku izrazivši mu podršku, a otkivenu zavjeru nazvao je “flagrantnim kršenjem” američkog i međunarodnog prava. Državna tajnica Hillary Clinton izjavila je da će Washington nastaviti raditi sa saveznicima na daljnjoj izolaciji Irana u međunarodnoj zajednici. "Luđaci upravljaju Iranom i to nisu dobre vijesti" - kaže Patrick Clawson, stručnjaka za Iran pri washingtonskom Institutu za politiku na Srednjem istoku. "Ako je istina da su Iranci u Meksiku htjeli angažirati atentatora na jednog uglednog saudijskog dužnosnika, onda će mnoge vlade u svijetu pokazati više razumijevanja kada ih američki dužnosnici budu zamolili da istraže ilegalne iranske aktivnosti".

Drugi analitičari, poput Anthonyja Cordesmana iz Centra za strateške i međunarodne studije u Washingtonu poziva, međutim, na oprez. "Ono što znamo je da je u pitanju operacija u koju je bilo uključeno više od jednog dužnosnika iranske vlade. Mislim da trebamo pokazati malo strpljenja. Lako je žuriti sa zaključcima, prije saznavanja svih činjenica. To je i vrlo opasno".

U međuvremenu, američki dopredsjednik Joseph Biden je navodni iranski plan ubojstva saudijskog veleposlanika u Washingtonu nazvao “skandaloznim činom” zbog kojeg Iran treba odgovarati.

XS
SM
MD
LG