Linkovi

SAD tvrde da je iza zavjere jedna frakcija iranske vlade i članovi postrojbe Quds


Optuženi Manssor Arbabsiar (u sredini) na crtežu iz sudnice

Državno tajništvo uputilo je Amerikancima diljem svijeta upozorenje na moguće anti-američke akcije

Državno tajništvo Sjedinjenih Država uputilo je Amerikancima diljem svijeta upozorenje na moguće anti-američke akcije. Ovo je upozorenje objavljeno dan nakon što je u Washingtonu rečeno da je otkrivena iranska zavjera za ubojstvo saudijskog veleposlanika u Sjedinjenim Državama.

Otkrivena zavjera zvuči kao da je došla iz nekog akcijskog filma. Centar zbivanja trebao je biti restoran na Capitol Hillu za vrijeme ručka. U tom restoranu meta napadača bio bi mladi veleposlanik Saudijske Arabije Adel al-Jubeir, bliski suradnik saudijskog kralja i simbol vlade koja je glavni neprijatelj Irana na Srednjem istoku. Američke vlasti tvrde da je iza zavjere jedna frakcija iranske vlade i članovi postrojbe Quds, jedinice za posebne operacije Iranske revolucionarne garde koja je odgovorna izravno velikom ajatolahu. Američki ministar pravosuđa Eric Holder bio je nedvosmislen: “Ova zavjera je planirana, sponzorirana i upravljana iz Irana.”

U objavljenoj optužbi stoji da je glavni organizator napada trebao biti 56-godišnji Manssor Arbabsiar, američki državljanin iranskog podrijetla. U snimljenoj poruci on je ponudio milijun i pol dolara koji bi došli iz Irana za ubojstvo saudijskog veleposlanika. Arbabsiar je vjerovao da komunicira s članom meksičkog narko-kartela no, u stvari, radilo se o doušniku američke vlade. Uhićen je još 29. rujna u zračnoj luci Kennedy u New Yorku, a drugi sudionik u ovom planu, Gholam Shakuri, inale član iranske postrojbe Quds, nije uhvaćen. Plan je, također, uključivao napade na saudijsko i izraelsko veleposlanstvo u Washingtonu.

Richard Clark, stručnjak je za terorističke djelatnosti, kaže da zavjera nije otkrivena moglo je doći do velike oružane konfrotacije. Ovo je provokacija i u to nema nikakve sumnje – kaže Clark. Iran je, pak, snažno odbacio bilo kakvu umiješanost u američke navode.

Predsjednik Obama telefonirao je saudijskom veleposlaniku izrazivši mu podršku, a otkivenu zavjeru nazvao je “flagrantnim kršenjem” američkog i međunarodnog prava. Državna tajnica Hillary Clinton izjavila je da će Washington nastaviti raditi sa saveznicima na daljnjoj izolaciji Irana u međunarodnoj zajednici. "Luđaci upravljaju Iranom i to nisu dobre vijesti" - kaže Patrick Clawson, stručnjaka za Iran pri washingtonskom Institutu za politiku na Srednjem istoku. "Ako je istina da su Iranci u Meksiku htjeli angažirati atentatora na jednog uglednog saudijskog dužnosnika, onda će mnoge vlade u svijetu pokazati više razumijevanja kada ih američki dužnosnici budu zamolili da istraže ilegalne iranske aktivnosti".

Drugi analitičari, poput Anthonyja Cordesmana iz Centra za strateške i međunarodne studije u Washingtonu poziva, međutim, na oprez. "Ono što znamo je da je u pitanju operacija u koju je bilo uključeno više od jednog dužnosnika iranske vlade. Mislim da trebamo pokazati malo strpljenja. Lako je žuriti sa zaključcima, prije saznavanja svih činjenica. To je i vrlo opasno".

U međuvremenu, američki dopredsjednik Joseph Biden je navodni iranski plan ubojstva saudijskog veleposlanika u Washingtonu nazvao “skandaloznim činom” zbog kojeg Iran treba odgovarati.

XS
SM
MD
LG