Linkovi

SAD – Iran: "Za dobrobit naše nacionalne sigurnosti, moramo dati diplomatiji šansu da uspije."


Nuklearni kompleks Bushehr na jugu Irana
Nuklearni kompleks Bushehr na jugu Irana

"Moramo se čuvati toga da, silno želeći sporazum, damo više nego što dobijamo. Konačno ishodište mora biti Iran koji više neće biti na pragu nuklearnog naoružavanja."

Razlike u stajalištima Bijele kuće i više uticajnih senatora iz obje stranke o pregorima o iranskom nuklernom programu ponovo su izbile jučer, tokom rasprave vođene u senatskom Odboru za spoljnu politiku. Senatori, članovi tog odbora, bili su veoma skeptični prema uvjeravanjima predstavnika administracije predsjednika Obame da bi diplomatski napori ovoga puta mogli biti uspješni.

Intencija privremenog ženevskog sporazuma je zaustaviti procese obogaćivanja urana u Iranu. Da li će finalnim, trajnim sporazumom sa Iranom biti samo zamrznuta, ili trajno eliminirana mogućnost da se Teheran nuklerno naoruža, je pitanje na koje su senatori tokom rasprave tražili odgovor.

Predsjedavajući odbora Robert Menendez je istakao:

"Finalni sporazum kojim se zaustavlja iranska nuklearna infrastruktura, a ostavlja mogućnost ponovnog lakog stavljanja u funkciju nuklernog naoružavanja, nije sporazum koji mogu podržati."

Senator Menendez, Demokrata kao i predsjednik Obama, predlaže dodatne sankcije protiv Irana, ako pregovori o finalnom sporazumu budu prekinuti.

Gospodin Obama je jasno stavio do znanja da će vetom blokirati svaku mjeru koja bi mogla torpedirati pregovore i apelovao:

"Za dobrobit naše nacionalne sigurnosti, moramo dati diplomatiji šansu da uspije."

Senator Menendez strahuje da bi Iran, oslobođen tereta sankcija, mogao očuvati kapacitete potrebne za nuklerno naoružavanje:

"Moramo se čuvati toga da, silno želeći sporazum, damo više nego što dobijamo. Konačno ishodište mora biti Iran koji više neće biti na pragu nuklearnog naoružavanja."

Senator James Risch, Republikanac, za privremeni sporazum je rekao da je katastrofalan i da je on ogorčen ublažavanjem sankcija prema Iranu, te dodao:

"Sada poslovni ljudi hrle u Iran, spremni poslovati u toj zemlji na uobičajebni način. Čiji će posao biti vratiti duha u bocu, obnoviti sankcije, ako diplomatija ne uspije."

Predstavnica Sate Departmenta Wendy Sherman priznala je da nuklearni program na čijem je razvoju Irann radio nekoliko decenija ne može biti izbrisan, ali i naglasila:

"Jasno smo stavili do znanja Iranu da ćemo od Kongresa hitno tražiti nove, mnogo oštrije sankcije, ukoliko ne bude poštovao preuzete obaveze ili ukoliko ne postignemo sveohuvatno rješenje."

Na primjedbu nekih senatora da je za nametanje novih sankcija potrebno određeno vrijeme, odgovorio je predstavnik Ministarstva finansija David Cohen, podsjetivši da su i sadašnje, ublažene sankcije i dalje robusne:

"Ako Iran be ispuni obaveze preuzete zajedničkim planom, vrlo lako ćemo ukinuti olakšice, odnosno obnoviti suspendirane sankcije u punom obimu."

Tokom rasprave bilo je uočljivo da svi senarori nisu podjednako optimistični. Tim Kaine, Demokrata, rekao je da je spreman glasati i za vojnu akciju, ukoliko bude potrebno, da bi Iran trajno bio spriječen da se nuklerno naoruža. Takođe je rekao da treba pokušati diplomatski doći do konačnog rješenja, a ako ne, tek onda razmišljati i o drastičnim koracima.
SAD – Iran: "Za dobrobit naše nacionalne sigurnosti, moramo dati diplomatiji šansu da uspije."
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:15 0:00
XS
SM
MD
LG