Linkovi

SAD – IRAN: Washington i dalje drži sve opcije otvorene


Hoće li podrška sporazumu o iranskom nuklearnom pogramu biti jača od protivljenja?!
Hoće li podrška sporazumu o iranskom nuklearnom pogramu biti jača od protivljenja?!

Čak i ako problem nuklernog programa Irana bude uspješno rješavan i riješen, Iran i Sjedinjene Države biće oponenti u mnogim drugim pitanjima.

Iranski vrhovni vjerski vođa ajatolah Ali Khamenei, istakao je u jučerašnjem govoru da sporazum o nuklerarnom programu Irana, ako i bude ratificiran u američkom Kongresu i iranskom parlamentu, neće otvoriti vrata stranom uticaju na Iran. U isto vrijeme, ministar vanjskih poslova i glavni iranski pregovarač tokom pregovora nuklearnom progamu Javad Zarif je u Moskvi razgovarao o daljem jačanju odnosa sa Rusijom nakon eventualne ratifikacije sporazuma. I u Washingtonu, zapravo u State Departmentu, takođe je govoreno o Iranu. Krenimo redom.

Ajatolah Khamenei je u glavnom gradu Irana, pored ostalog, rekao:

"Oni, stranci, misle da će sporazum, iako još uvijek nije izvjesno hoće li biti odobren i ovdje kod nas i u Sjedinjenim Državama, otvoriti Iran stranom uticaju. Taj uticaj blokiramo decenijama i definitivno ćemo blokirati i u budućnosti."

Govor ajatolaha Khameneia bio je presijecan skandiranjem prisutnih koji su uzvikivali "smrt Americi, Izraelu, Britaniji...." Izraelska vlada i mnogi američki senatori i kongresmeni žestoko se protive sporazumu o nuklernom programu Irana i zbog podrške iranskog režima terorističkim grupama koje napadaju Izrael. Jučerašnji oštri govor iranskog vrhovnog vjerskog vođe je nova hrana svima onima koji tvrde da bi postepeno olakšavanje i potpuno ukidanje ekonomskih sankcija omogućilo iranskom režimu da ojača podršku i proširi uticaj na terorističke i militantne grupe.

Istovremeno u Moskvi iranski i ruski ministar vanjskih poslova saglasili su se u ocjeni da će sporazum o nuklernom programu, zaključen u Beču 14. jula, biti snažan podsticaj daljem razvoju bilateralnih odnosa Rusije i Irana. Ministar vanjskih poslova Irana Javad Zarif je istakao:

"Naši odnosi bili su i sada su dobri. Sporazum će imati pozitivan uticaj na dalji razvoj odnosa u svim oblastima.... ekonomiji, odbrani i tako dalje."

U Washingtonu glasnogovornik State Departmenta John Kirby je i jučer ponovio da je sporazum sa Iranom fokusiran samo na sprečavanje iranskog režima da se domogne nuklernog oružja i dodao:

"Postoje i druga otvorena pitanja oko kojih se ne slažemo, posebno pitanje aktivnosti kojima Iran destabilizira region. I ništa neće uticati, ili promijenti činjenicu da mi i dalje držimo otvorene sve opcije, diplomatske, ekonomske ili vojne da reduciramo, spriječimo i suprotstavimo se tim aktivnostima iranskog režima."

Čak i ako problem nuklernog programa Irana bude uspješno rješavan i riješen, Iran i Sjedinjene Države biće oponenti u mnogim drugim pitanjima, posebno kada je riječ o Izraelu. Washington i Teheran podržavaju i međusobno suprotstavljene strane u sirijskom građanskom ratu i u sukobu u Yemenu.

SAD – IRAN: Washington i dalje drži sve opcije otvorene
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

XS
SM
MD
LG