Linkovi

SAD – Irak – Iran: Može li Washington i Teheran približiti sadašnji Irak!?


Zajedničko i Washingtonu i Teheranu je zaustaviti pokret koji su militanti iz Sirije proširili na područja na sjeveru Iraka sa ciljem stvaranja nove, islamske države.

Da li taj interes može rezultirati približavanjem Sjedinjenih Država i Irana, makar kada su u pitanju sadašnji sukobi u Iraku i Siriji?

Zračni napadi američke avijacije pomogli su jedinicama iračke armije da preuzmu kontrolu na najvećom branom u Iraku i spriječe opasnost katastrofalne poplave rušenjem brane ili naglim ispuštanjem vode.

Potiskivanje militanata natrag, preko granice sa Sirijom zahtijevaće mnogo snažniji vojni angažman, dirigovan iz Bagdada, ocjenjuje analitičar Steve Heydemann:

"Sjedinjene Države vrlo jasno ističu da je sadašnje stanje u Iraku problem centralne vlade Iraka, da to nije problem koji Washington može riješiti."

Nakon razgovora sa mandatarom nove vlade Iraka Haiderom al-Abadijem, njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier ističe da se irački suniti, šiiti i Kurdi moraju zajednički suprotstaviti militantima:

"Novog mandatara prate i velike nade da bi on mogao ujediniti različite iračke skupine i formirati vladu koja će podjednako držati do njihovih interesa. Jedini način da se poraze teroristi i militanti islamske države je podrška mnogih nezadovoljnih dosadašnjim vođenjem Iraka."

Lideri iračkih sunita, da bi podržali novu vladu i suprotstavili se sunitima militanstkog pokreta, zahtijevaju promjene unutar snaga sigurnosti u kojima su šiiti dominantni.

Ali Hatem Suleiman, lider plemena Dulaimi smatra da mandatar nove iračke vlade i njen vjerojatni predsjednik ne može samo preklinjati sunite da se bore protiv militanata:

"Islamska država nije veliki problem za nas. Haider al-Abadi mora prvo pročistti snage sigurnosti i obavještajni aparat."

Za tako nešto nužno je uključivanje Irana, koji je, podržavajući prethodnu vladu Iraka, pomogao stvaranju nepovoljnog stanja. Iran će nastaviti uticati na kretanja u Iraku kaže analitičar Haydemann i dodaje:

"Teheranu ne znači mnogo ko će od šiita biti predsjednik iračke vlade. Kada je u pitanju Sirija, Iran će takođe nastaviti da podržava režim Bashara al-Assada."

Iran ne samo da podržava sirijski režim, nego taj režim koristi i za naoružavanje militanata Hezbollaha. Po ocjeni proferora univerziteta American Guya Ziva, tješnjom saradnjom Wagingtona i Teherana moglo bi doći do izvjesnih promjena:

"Pošiljke oružja i opreme, jedna za drugom idu iz Irana preko Sirije do Hezbollaha u Libanu. Neke Izrael uspijeva presresti. Mislim da bi poboljšanjem američko-iranskih odnosa ta osovina mogla biti prekinuta."

Prijetnja koju po interese Teherana i Washingtona predstavljaju militanti koji se bore za novu islamsku državu neće biti most kojim će dvije strane premostiti fundamentalne razlike, ističe bivši američki ambasador Adam Ereli:

"Ako analizirate bilo koje sporno pitanje - Hamas, Sirija, Irak, iranski nuklerni program, ljudska prava u Iranu - zaključak je da su politika i ponašanje Teherana konzistentni. To je politika potpuno protivna, neprijateljska prema američkim i interesima naših saveznika."

Haider al-Abadi, kao novi predsjednik iračke vlade, trebaće direktnu vojnu pomoć Sjedinjenih Država i podršku Irana da bi se mogao efikasno suprotstaviti sirijsko-iračkim militantima pokreta za islamsku državu. Puna podrška potrebna mu je i da bi privolio iračke sunite i Kurde da stanu uz novu vladu za čije je formiranje zadužen.

SAD – Irak – Iran: Može li Washington i Teheran približiti sadašnji Irak!?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:56 0:00

XS
SM
MD
LG