Linkovi

Pregovori zapada sa Iranom ne vesele Izrael


Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kaže da je dodatno vrijeme u pregovorima upravo ono što Iran želi.
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kaže da je dodatno vrijeme u pregovorima upravo ono što Iran želi.

Predsejdnik Obama kaže da neće popustiti sve dok međunarodna zajednica ne bude uvjerena da iranski nuklearni program ne služi proizvodnji oružja.

Izraelski zvaničnici kažu da pregovori koje predvodi Evropska unija o iranskom nuklernom programu Teheranu daju dodatno vrijeme za razvoj nuklearnog oružja. Američki zvaničnici nastoje uvjeriti Izrael da još uvijek ima vremena za diplomatsko rješenje nuklearne krize.

Razgovori između Ujedinjenih naroda i Evropske unije sa jedne i Irana sa druge strane bi sljedećeg mjeseca u Bagdadu trebali ući u drugi krug pregovora. Izrael zbog toga nije sretan. Premijer Benjamin Netanyahu kaže da je dodatno vrijeme upravo ono što Iran želi.

Moja prva reakcija je da je Iranu data besplatna šansa. On ima 5 sedmica da nastavi obogaćivanje uranijuma bez ikakvih ograničenja.

Predsjednik Barack Obama kaže da Iran ne dobija ništa besplatno, te da mora pokazati da je ozbiljan po pitanju udovoljavanja međunarodnim zahtjevima.

Veoma sam jasno stavio do znanja Iranu i našim pregovaračkim partnerima da nećemo odugovlačiti ove pregovore u zastalnom procesu. Do sada nismo ništa dali osim šanse da pregovaramo i vidimo da li će Iran u te pregovore ući sa dobrom voljom, rekao je predsjednik Obama.

Izrael otvoreno razmatra mogućnost vojnog napada kako bi zaustavio iranski nuklearni program. Analitičar za srednjeistočna pitanja Malou Innocent kaže da Obamina administracija vrši pritisak za dodatno vrijeme.

Izraelska vlada vjeruje da su pregovori bezvrijedni, da bi neposredno morali vršiti dodatni pritisak i mogućnost vojnih napada. Stoga postoje izvjesne napetosti između izraelske i američke vlade.

Sjedinjene države i Evropska unija pooštravaju sanckije na iranski naftni i bankarski sektor. Predsejdnik Obama kaže da neće popustiti sve dok međunarodna zajednica ne bude uvjerena da iranski nuklearni program ne služi proizvodnji oružja.

Dio razloga zbog kojeg smo bili sposobni izgraditi jaku međunarodnu koaliciju koja je izolirala Iran zbog nuklearnog pitanja je jer je svijet uvjeren da sam iskren i da je moja administracija iskrena o tome da se Iranu da šansa da radi na mirnodopskoj nuklearnoj energiji, i da ne pokušava proizvesti nuklearno oružje.

U Damasku se iranski saveznik Bashar al Assad nalazi pod pritiskom. Innocent kaže da Obamina administracija Izraelu govori da bude strpljiv.

Istorija ide u izraelsku korist kada je u pitanju međunarodni pritisak na iransku vladu, kao i trenutna unutrašnja pobuna protiv Asadovog režima. Mnogi u Washingtonu nastoje izvršiti pritisak na Tel Aviv da posustane sa pritiskom i omogući prirodan tok događaja.

Iran insistira da je njegov nuklearni program u mirnodopske svrhe. Generalni sekretar Un-a Ban Ki Moon je izjavio da Teheran zaslužuje šansu da to i pokaže međunarodnoj zajednici.

XS
SM
MD
LG