Linkovi

Amerikanci umorni od ratova u inostranstvu


Nakon više od jedne decenije ratova u Afganistanu i Iraku, istraživanja javnog mnijenja pokazuju da je američka javnost sve manje voljna podržati vojne intervencije u inostranstvu.

Nakon više od jedne decenije ratova u Afganistanu i Iraku, istraživanja javnog mnijenja pokazuju da je američka javnost sve manje voljna podržati vojne intervencije u inostranstvu. Takva nevoljnost sprječava aktiviste koji bi voljeli da Sjedinjene države preuzmu jaču ulogu u sukobima kao što je kontinuirani građanski rat u Siriji.

Sukobi i dalje bjesne u Siriji, gdje su civili najčešće žrtve. Dan Layman iz Sirijske grupe za podršku želi pomoći.

Naši fondovi su prvenstveno došli od Amerikanaca sirijskog porijekla i drugih Amerikanaca, iako primamo donacije iz cijelog svijeta, kaže Dan Layman.

Njegova grupa podržava umjerene pobunjeničke frakcije u Siriji. Ali kaže da pokušaji da se Amerikanci zainteresiraju predstavljaju izazov.

Američka javnost je umorna od kontinuiranih sukoba u Afganistanu i resursa i života koji su žrtvovani u Iraku. Stoga je teško dobiti podršku velikog obima, kaže gospodin Layman.

Takva nevoljnost je bila očigledna u nasumičnom istraživanju koje je Glas Amerike proveo među turistima koji iz cijele zemlje dolaze u Washington.

Mislim da moramo biti veoma oprezni oko toga i oko načina na koji se miješamo u poslove drugih zemalja, kaže Stephen Fields iz Tenesija.

Mislim da moramo raditi na uspostavi mira. Imali smo isuviše ratova, isuviše borbi, a nigdje ne stižemo s ratom i sukobima. Potreban nam je mir, kaže Julie iz Wisconsina.

Mislim da su umorni od rata. Mislim da Amerikanci nikada nisu voljeli ići u rat, iako smo u novije vrijeme uveliko umiješani, kaže Merrell Gelburd iz Virginije.

Da, mislim da bi se vjerovatno uveliko trebali povući, osobito iz onoga u čemu smo već 10 godina, i s obzirom na to u kakvom je trenutno stanju ekonomija, kaže Jason Kapit iz Massachusettsa.

To su stavovi iskazani i u istraživanjima javnog mnijenja, kaže Carroll Doherty iz Istraživačkog centra Pew.

Postoji umor nakon dva velika rata i shvatanje šta se sve općenito dešava na Srednjem istoku i u Kini. Ne okreću leđa, ali zasigurno nema želje javnosti da se angažiramo u zonama sukoba širom svijeta, kaže Carroll Doherty.

Dan Layman kaže da je to frustrirajuće.

Možda američki narod smatra da bi se trebali više povući sa međunarodne scene i iz vanjske politike. To je za žaljenje s obzirom na sukobe koji trenutno bukte u svijetu i kojima je potrebna naša pomoć, kaže gospodin Layman i dodaje da je on predan bez obzira na sve.

Mi smo predani tom cilju do kraja, i izdržaćemo do kraja, kaže on.

Izazov je sada pridobiti i nevoljnu američku javnost.
XS
SM
MD
LG