Linkovi

Novi navodi o američkom špijuniranju


Francuska i Meksiko su ljutito zatražili objašnjenje od Sjedinjenih Država , a nakon novih navoda o špijuniranju , koji stižu od bivšeg uposlenika američke Agencije za nacionalnu sigurnost, Edwarda Snowdena.
Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius je danas izjavio da je pozvao američkog ambasadora u Parizu da objasni navode članka u novinama Le Monde , o opsežnom programu špijuniranja francuskih gradjana od strane Agencije za nacionalni sigurnost.
U članku se navodi da je američka Agencija prikupila na desetke miliona francuskih telefonskih zapisa u toku jednog mjeseca. Ministar Fabius je tvrdnje nazvao šokantnima.
U medjuvremenu je i Meksiko oštro reagirao na članak objavljen u njemačkom nedjeljniku Der Spiegle, u kojem Edward Snowden optužuje Agenciju da je provalila u elektronsku poštu bivšeg meksičkog predsjednika Felipe Calderona. Meksičko ministarstvo vanjskih poslova je praksu nazvalo neprihvatljivom, ilegalnom i protiv i meksičkog i medjunarodnog zakona.
Glasnogovornica State Departmenta Marie Harf nije niti potvrdila niti negirala najnovije navode o američkom špijuniranju. Ona je samo rekla da sve zemlje razumiju dragocjenost skupljanja obavještajnih podataka i dodala da su Sjedinjene države voljne razgovarati o zabrinutostima koja bilo koja zemlja ima kada je u pitanju američka obavještajna praksa.
XS
SM
MD
LG