Linkovi

SAD: Budućnost imigracione reforme još uvijek neizvjesna, usprkos prolasku kroz senat


Senatski prijedlog zakona milionima ilegalnih imigranata pruža dug i nimalo lak put ka dobijanju dozvole boravka, a konačno i američkog državljanstva.

Američki senat je odobrio ključne izmjene američkih imigracionih zakona. Kako izvještava novinar Glasa Amerike Michael Bowman, taj prijedlog se nalazi na vrhu dnevnog reda za predsjednika Obamu, iako se sada suočava sa nesigurnom budućnosti u Zastupničkom domu.

Senatski prijedlog zakona o reformi imigracionog sistema milionima ilegalnih imigranata
pruža dug i nimalo lak put ka dobijanju dozvole boravka, a konačno i američkog državljanstva. Demokratski senator Richard Durbin je rekao

To znači da će 11 miliona ljudi morati izaći u javnost, identificirati se, registrirati se kod vlade, plaćati poreze, kazne, i podvrgnuti se temeljitoj provjeri prije nego im budemo dozvolili da ostanu u zemlji, rekao je senator Durbin.

Cilj tog prijedloga je također usmjeriti legalne imigrante, stavljajući naglasak na privlačenje visoko kvalificiranih radnika. Također se zahtijeva i povećanje broja agenata pogranične službe. Republikanski senator Marco Rubio je rekao

Ovim se prijedlogom zahtijevaju najjače mjere za pograničnu i unutrašnju sigurnost u istoriji naše zemlje. Na primjer, zahtijeva se financiranje završetka 1126 kilometara prave pogranične ograde. Pogranična služba bi se povećala za 20 hiljada novih agenata. Detaljno se navodi i konkretan tehnološki plan za nadgledanje svakog dijela granice, rekao je Marco Rubio.

Svi demokratski senatori su podržali prijedlog zakona, zajedno sa jednom trećinom republikanaca. Protivnici, kao senator David Vitter, ne vjeruju da bi se time postigli sigurnosni ciljevi.

Prvo i neposredno se daje amnestija. A kasnije možda sprovođenje mjera, rekao je on.

Prema nestranačkoj kongresnoj analizi, senatski prijedlog bi podstakao američki ekonomski rast i smanjio državni deficit. Demokratski senator Charles Schumer je rekao

To bi vodilo ka manjem broju ilegalnih imigranata, većem bruto nacionalnom dohotku, većem broju radnih mjesta, manjem deficitu. Ko bi se onda tome usprotivio, upitao je senator Schumer.

Ali republikanci koji kontroliraju Zastupnički dom se oštro protive senatskoj viziji imigracione reforme. Predsjedatelj Zastupničkog doma John Boehner je odbacio mogućnost glasanja o senatskom prijedlogu zakona.

Ne vidim kako možemo glasati o bilo kakvom prijedlogu o imigracionoj reformi koji nema podršku većine republikanaca.

Umjesto toga, Zastupnički dom bi mogao odobriti pogranične mjere sigurnosti koje bi odslikavale senatske provizije, ali bez odobravanja legalizacije imigranata koji su tu ilegalno. Pristup koji bi značio samo pojačanje mjera sigurnosti ne bi bio prihvatljiv za demokrate, uključujući i predsjednika Obamu.
SAD: Budućnost imigracione reforme još uvijek neizvjesna, usprkos prolasku kroz senat
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00
XS
SM
MD
LG