Linkovi

SAD: Da li će se otvoriti vrata ka državljanstvu za 11 miliona ilegalnih imigranata?


Imigraciona reforma je u američkom kongresu još uvijek vruća debata sa nesigurnom budućnosti.

Američki senat je jučer glasao za razmatranje prijedloga zakona kojim bi se otvorila vrata ka državljanstvu za više od 11 miliona ilegalnih imigranata u zemlji. Kako izvještava novinar Glasa Amerike Jerome Socolovsky, to glasanje je održano nakon vruće debate u kongresu, a prijedlog se još uvijek suočava sa nesigurnom budućnosti.

Ovo je trenutak kojeg sam dugo čekao, rekao je lider većine u senatu Harry Reid, koji je priznao važnost dobijanja dvostranačke podrške za imigracionu reformu. Demokrate i republikanci su se složili da se imigracioni sistem, kojim je dozvoljen boravak za 11 miliona ilegalnih imigranata u zemlji, mora izmijeniti. Marco Rubio, sin kubanskih imigranata, kaže da se njime odvraćaju i profesionalci koji imaju znanje i sposobnosti.

Da li bi trebali deportovati najbolje diplomce sa nekih naših univerziteta, fizičare svjetske klase i naučnike, profesionalce iz polja tehnologije, inžinjeringa i matematike? Ipak, to je funkcionalnost načina kako naš imigracioni sistem trenutno djeluje, rekao je Marco Rubio.

Prijedlogom kojeg su iznijeli Rubio i ostali bi se dozvolilo ilegalnim strancima da se prijave za dobijanje državljanstva nakon 13 godina. Ali republikanac Jeff Sessions iz Alabame je glasao i protiv samog razmatranja prijedloga.

Ovim bi se prijedlogom dozvolilo još većem broju radnika da uđe u zemlju, u trenucima kada je stopa nezaposlenosti izuzetno visoka, naša sposobnost njenog smanjenja niska, niske su i plate, i naši radnici ne mogu sa svojim platama godinama sustići inflaciju, rekao je gospodin Sessions.

Očekuje se da republikanci iznesu niz amandmana, uključujući i onaj za sigurnost granica kojim bi se ovaj prijedlog poništio. U Bijeloj kući, predsjednik Obama je pozvao Kongres da ovog ljeta donese reformu.

Nema valjanog razloga za igranje proceduralnih igara ili uključivanja u blokadu samo kako bi se onemogućila najbolja šansa koju imamo posljednjih godina za rješavanje ovog problema na način koji bi bio pravedan prema obiteljima srednje klase, vlasnicima biznisa, i legalnim imigrantima, rekao je Barack Obama.

Mladi imigranti koji su najveći dio života živjeli bez dokumenata, prosvjedovali su ispred zgrade Kongresa.

To je tužno, ovdje sam otkako mi je bila godina dana, i Sjedinjene države su jedini dom kojeg poznajem. Ja volim svoju zajednicu, i sve što želim je ova moja zemlja ovdje, kaže Yves Gomes.

Svi ljudi ovdje koji se bore, sve ilegalne osobe u ovoj zemlji su Amerikanci, samo bez dokumenata. Sve što želimo je doprinijeti društvu, kaže Hareth Andrade.

Lider većine u senatu i ostale pristalice prijedloga znaju da će im biti potrebna velika većina ukoliko žele da prijedlog dobije ikakvu šansu u Zastupničkom domu kojeg kontroliraju republikanci.
XS
SM
MD
LG