Linkovi

SAD: Imigraciona reforma na čekanju


U Senatu je već usvojen zakon o sveobuhvatnoj imigracionoj reformi, a zastupnici u Zastupničkom domu, članovi Republikanske stranke, većina u tom domu, ne žure.

Zagovornici imigracione, useljeničke, reforme izlaziće i tokom ovog mjeseca na ulice i trgove američkih gradova. Na taj način žele. kako ističu, pojačati pritisak na članove Kongresa da usvoje legislativu kojom će biti otvoren put za sticanje prava na državljanstvo za moge usljenike koji, mada godinama žive u Sjedinjenim Državama nemaju reguliran useljenički status. Prema procjenama njih je oko 11 miliona. U Senatu je već usvojen zakon o sveobuhvatnoj imigracionoj reformi, a zastupnici u Zastupničkom domu, članovi Republikanske stranke, većina u tom domu, ne žure.

Poneki od njih, kao kongresmen Steve King iz Iowe, nekim od ocjena kao da dolivaju ulje na vatru. Naime, gospodin King je za mnoge mlade useljenike rekao da su krijumčari droga:

"Na svakog primjernog imigranta, dolazi 100 drugih, mršavih i neuhranjenih, koji prenose i po tridesetak kilograma marihuane preko pustinja."

Među mnogima koji su osudili ovakvu izjavu bio je predsjedavajuči Zastupničkog doma John Boehner:

"Ono što je King rekao ne odražava američka i stajališta Republikanske stranke. Trebamo raditi konstruktivno, otvoreno i poštujući druge."

Rasprava o imigracionoj reformi podijelila je Republikance u Kongresu. Mnogi konzervativci reformu ocjenjuju kao amnestiju za one koji su u Sjedinjene Države ušli ilegalno.

Carroll Doherti iz istraživačkog centa Pew konstatuje:

"Republikanci kao da su zbunjeni, čak i nekim temeljnim principima njihove stranačke filozofije. Da li su, recimo, umjereni prema brakovima osoba istog pola, ili ne?"

Umjereni Republikanci podržavaju određene segmente imigracione reforme, ističe strateg te stranke Ford O'Connell:

"To je signal Hispanicima, Azijatima i drugim manjinama da hoćemo da doprinesemo rješavanju njihovog useljeničkog statusa. Neće oni uvažavati Republikance ako budu mislili da ćemo deportirati njihove bake."

Republikanci u Zastupničkom domu, rekosmo, ne slijede senatore koji su već usvojili zakon o sveobuhvatnoj imigracionoj reformi. Njihov je prioritet ojačati granicu sa Meksikom.

Unatoč sporosti u Zastupničkom domu, liderka Demokrata Nancy Pelosi kaže:

"Ja sam optimista jer se to mora desiti. Ne možemo odustati."

Gubiti i dalje naklonost birača iz manjiskih grupa moglo bi imati ogromne posljedice po Republikansku stranku smatra strateg O'Connell:

"Ako Republikanci budu vodili računa jedino o glasačima bijelcima, ako ne budu brinuli o svima, manjinskim, običnim, prosječnim i ispodprosječnim biračima, ako spriječe usvajanje imigracione reforme na dugi rok, moglo bi se desiti da ubiju Republikansku stranku."

Šta će se dalje dešavati u procesu definiranja sveobuhvatne useljeničke reforme znaće se po povratku kongresmena u Washington slijedećeg mjeseca.
SAD: Imigraciona reforma na čekanju
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00
XS
SM
MD
LG