Linkovi

SAD: Imigraciona reforma na čekanju


Američki graničar sa uhvaćenom djecom, ilegalnim usljenicima

Predsjednik Obama traži da Kongres odobri dvije milijarde dolara za ublažavanje sadašnje krize i ističe da je reforma imigracionog sistema dugoročno rješenje.

Od oktobra prošle godine do sada, više od 52 hiljade maloljetnika bez roditelja, a takođe i vrlo veliki broj punoljetnih osoba porijeklom iz zemalja Srednje i Južne Amerike, uhaćeno je i pritvoreno je nakon što su ilegalno prešli američku granicu.

Prošlog tjedna mnogi stanovnici Los Angelesa, nezadovoljni poplavom imigranata, blokirali su tri autobusa kojima su imigranti prevoženi u centar za procesuiranje na jugu Kalifornije.

Isabel Cardenas, aktivistkinja porijeklom iz Salvadora uputila je apel u kojem ističe:

"Molim obje vlade, i Sjedinjenih Država i Meksika, da učine sve da djeca budu zaštićena."

Dva useljenika, starija od 18 godina i tretirana kao odrasli, prilikom susreta sa novinarima govorili su o onom što se dešavalo tokom njihovog tromjesečnog pritvora u jednom privatnom pritvorskom centru u San Diegu. Jedan od njih, Yordi Cancino, star je 21 godinu, završio je srednju školu u Sjedinjenim Državama, majka mu živi u Los Angelesu. Od njega je traženo da, na neviđeno, poptiše dokumenta o deportaciji:

"Tražio sam od nadležne osobe da mi dozvoli da pročitam ono što su zahtijevali da potpišem. Ta osoba mi je rekla ne, samo potpiši i sve će biti u redu. Procedura će biti okončana vrlo brzo. Odbio sam, ono što nisam mogao pročitati nisam htio potpisati“ – rekao je Yordi.

Aktivisti losanđeleske Koalicije za ljudska prava imigranata ukazuju na nužnost zaštite prava pritvorenih maloljetnih imigranata . Predstavnica Koalicije Xiomara Copreno ističe:

"Ako odrasle, starije imigrante maltretiraju svakodnevno, realno je pretpostaviti da se na isti način odnose i prema mladima."

Nadležni američki zvaničnici uvjeravaju javnost da granične i usljeničke službe čine najviše što mogu da tretman ilegalnih useljenika bude odgovarajući i proces saslušanja i odobravanja azila teče što brže. Većina imigranata porijeklom je iz zemalja iz Centralne Amerike, a mnogi bi mogli privremeno biti smješteni u rodbinske porodice. Veći dio će najvjerojatnije biti deportiran.

Predsjednik Obama traži da Kongres odobri dvije milijarde dolara za ublažavanje sadašnje krize i ističe da je sveobuhvatna reforma imigracionog sistema dugoročno rješenje. Lider Republikanaca u Zastupničkom domu Kongresa John Boehner kaže da se Zastupnički dome o toj reformi neće izjašnjavati ove godine. Ono na čemu insistiraju Republikanci je ojačavanje američkih granica.

SA: Imigraciona reforma na čekanju
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00

XS
SM
MD
LG