Linkovi

SAD: Imigraciona reforma na čekanju


Američki graničar sa uhvaćenom djecom, ilegalnim usljenicima
Američki graničar sa uhvaćenom djecom, ilegalnim usljenicima

Predsjednik Obama traži da Kongres odobri dvije milijarde dolara za ublažavanje sadašnje krize i ističe da je reforma imigracionog sistema dugoročno rješenje.

Od oktobra prošle godine do sada, više od 52 hiljade maloljetnika bez roditelja, a takođe i vrlo veliki broj punoljetnih osoba porijeklom iz zemalja Srednje i Južne Amerike, uhaćeno je i pritvoreno je nakon što su ilegalno prešli američku granicu.

Prošlog tjedna mnogi stanovnici Los Angelesa, nezadovoljni poplavom imigranata, blokirali su tri autobusa kojima su imigranti prevoženi u centar za procesuiranje na jugu Kalifornije.

Isabel Cardenas, aktivistkinja porijeklom iz Salvadora uputila je apel u kojem ističe:

"Molim obje vlade, i Sjedinjenih Država i Meksika, da učine sve da djeca budu zaštićena."

Dva useljenika, starija od 18 godina i tretirana kao odrasli, prilikom susreta sa novinarima govorili su o onom što se dešavalo tokom njihovog tromjesečnog pritvora u jednom privatnom pritvorskom centru u San Diegu. Jedan od njih, Yordi Cancino, star je 21 godinu, završio je srednju školu u Sjedinjenim Državama, majka mu živi u Los Angelesu. Od njega je traženo da, na neviđeno, poptiše dokumenta o deportaciji:

"Tražio sam od nadležne osobe da mi dozvoli da pročitam ono što su zahtijevali da potpišem. Ta osoba mi je rekla ne, samo potpiši i sve će biti u redu. Procedura će biti okončana vrlo brzo. Odbio sam, ono što nisam mogao pročitati nisam htio potpisati“ – rekao je Yordi.

Aktivisti losanđeleske Koalicije za ljudska prava imigranata ukazuju na nužnost zaštite prava pritvorenih maloljetnih imigranata . Predstavnica Koalicije Xiomara Copreno ističe:

"Ako odrasle, starije imigrante maltretiraju svakodnevno, realno je pretpostaviti da se na isti način odnose i prema mladima."

Nadležni američki zvaničnici uvjeravaju javnost da granične i usljeničke službe čine najviše što mogu da tretman ilegalnih useljenika bude odgovarajući i proces saslušanja i odobravanja azila teče što brže. Većina imigranata porijeklom je iz zemalja iz Centralne Amerike, a mnogi bi mogli privremeno biti smješteni u rodbinske porodice. Veći dio će najvjerojatnije biti deportiran.

Predsjednik Obama traži da Kongres odobri dvije milijarde dolara za ublažavanje sadašnje krize i ističe da je sveobuhvatna reforma imigracionog sistema dugoročno rješenje. Lider Republikanaca u Zastupničkom domu Kongresa John Boehner kaže da se Zastupnički dome o toj reformi neće izjašnjavati ove godine. Ono na čemu insistiraju Republikanci je ojačavanje američkih granica.

SA: Imigraciona reforma na čekanju
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00

XS
SM
MD
LG