Linkovi

SAD: Imigraciona, humanitarna kriza ne jenjava


Traume onih kojima bude odobren ostanak u Sjedinjenim Državama biće teške i duge. Traume onih koji budu deportirani biće još teže i duže.

Granica Sjedinjenih Američkih Država sa Meksikom mjesecima je već preplavljena bujicom imigranata iz zemalja Centralne Amerike koji pokušavaju ilegalno preći na američko tlo. Broj maloljetnika svih uzrasta bez roditelja dosegao je brojku od 57 hiljada. Objekti za prihvat i smještaj, odnosno pritvor su prepuni. Državnim agencijanma koje pokušavaju zbrinuti ilegalne imigrante i obaviti nužne pravne i proceduralne postupke, u pomoć su priskočile i brojne humanitarne organizacije i veliki broj volonetera koji ne žale ni truda ni vremana da pomognu u ublažavanju, kako mnogi američki zvaničnici ocjenjuju, stanja koje je doseglo dimenzije humanitarne krize.

Organizacije Katoličkog milosrđa koje djeluju na jugu Teksasa vode najveći prihvatni centar za ilegalne imigrante. Taj centar je McAllenu u Teksasu, gradu udaljenom samo 15 kilometara od granice sa Meksikom. Članovi tih organizacija prihvate i pomognu u procesuiranju oko 200 imigranata dnevno.

Direktorica Ermana Norma Pimentel kaže:

"Vrlo je tužno gledati izbjeglice u stanju u kojem dolaze. Potrebno im je sve.... od tuširanja, hrane, odjeće, lijekova.... do sna i odmora. U pružanje pomoći uključili su se mnogi volonteri i brojne ovdašnje porodice."

Doktorica Marcela Riojas ističe da je 90 posto prihvaćenih imigranata krajnje umorno, gladno, žedno.... Ako se utvrdi da su bolesni ili povrijeđeni, smještaju se u improvizirane ambulante hitne pomoći. Mnoge mlade žene američku granicu prelaze u odmakloj fazi trudnoće, potpuno iscrljene nakon puta koji je trajao i više od mjesec dana.

"Put koji prelaze je vrlo opasan i težak. Za trudnice, s obzironma na stanje u kojem jesu, rizik je mnogo veći. Kada imigrante prihvatimo ovdje ne znamo ništa o prethodnom zdravstvenom stanju i liječenju, ako su bili liječeni.... Ovdje zapravo utvrđujemo zdravstveno stanje tih imigranata" - dodaje doktorica Riojas.

Imigranti zbrinuti u McAllenu prošli su kroz prvu nužnu proceduru na samoj granici. Bivši granični policajac Carl Henderson, sada volonter, o toj proceduri koja traje četiri do pet sati kaže:

"Od svakog ilegalnog imigranta elektronski se uzimaju otisci prstiju, svako biva fotografiran, obavi se i nužno ispitivanje. Zamislite kako je obaveznu proceduru obavljati sa djecom i maloljetnicima. Ovisno od godina, pravila za postupanje sa njima su različita. Mnogo je prostora i za podvale. Najčešći primjeri su obmane o porodičnom statusu. Mnogi odrasli, koje bi imali pravo odmah, iz istih stopa deportirati, dovodeći djecu tvrde da su njihovi ujaci, tetke, čak i majke i očevi, a djeca to potvrđuju jer su odranije zaplašena da će biti pritvorena i mjesecima držana u pritvoru ako ne potvrde laži tih odraslih."

Mnogi imigranti, nesretnici koji su sklanjajući se od nevolja i opasnosti u svojim zemljama, stigli na američku granicu i uspjeli je ilegalno prijeći platili su pozamašne sume krijumčarima, zbog njihovog prljavog posla nazivane i kojotima. Najmanje trećina mladih žena i djevojaka silovana je tokom putešestvija dugog i preko 1.600 kilometara, mnogo je i djece seksulno zlostavljano....

Traume onih kojima bude odobren ostanak u Sjedinjenim Državama biće teške i duge. Traume onih koji budu deportirani biće još teže i duže.

SAD: Imigraciona, humanitarna kriza ne jenjava
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00

XS
SM
MD
LG