Linkovi

Predsjednik Obama zahtijeva akciju po pitanju reforme imigracionog sistema


Obama Immigration Reform
Obama Immigration Reform
Američki predsjednik Barack Obama je ponovno pozvao na uvodjenje zakona o imigracionoj reformi, i , govoreći u Bijeloj Kući, zatražio od Kongresa da djeluje čim prije.

Predsjednik je rekao da su dobre vijesti da je ranije ove godine američki Senat usvojio, dvostranačkom većinom, mjeru koja će, izmedjuostaloga, ojačati nacionalne granice, pozivati na odgovornost poslodavce koji upošljavaju nedokumentirane radnike, modernizirati pravni sistem, i otvoriti stazu kojom bi ilegalni imigranti mogli dobiti državljanstvo, pod uvjetom da se urade provjere, da nauče engleski i da palaćju porez.
Predsjednik Obama je takodjer rekao da neovisni ekonomisti kažu da bi pomoglo rastu ekonomije i smanjenju budžetskog deficita ako bi sada i Zastupnički dom usvojio senatsku mjeru.

Predsjednik kaže da ispitivanja javnog mnijenja ukazuju na to da mnogi Amerikanci podržavaju imigracionu reformu. On je dodao da su demokrati u Zastupničkom domu predstavili mjeru sličnu Senatskoj i da je sada na republikancima da ju usvoje.

Agencija AP izvještava da je lider republikanaca u Zastupničkom domu , John Boehner, rekao da je optimističan da će i republikanci do kraja godine učiniti nešto po pitanju imigracije, iako nije sigurno da če podržati tako opsežan plan kakav bi želio predsjednik Obama.
XS
SM
MD
LG