Linkovi

SAD: Politiziranje najezde djece, ilegalnih usljenika


Djeca, ilegalni imigranti u prihvatilištu američke službe za zaštitu granica u Brownsville-u u Teksasu.
Djeca, ilegalni imigranti u prihvatilištu američke službe za zaštitu granica u Brownsville-u u Teksasu.

"Bio sam tamo. Znam o čemu govorim. Naša granica je vrlo porozna. Da nije, ne bi je tako prelazili čak i petogodišnjaci."

Tokom ove godine 52 hiljade djece bez roditelja, uglavnom iz Gvatemale, Salvadora i Hondurasa, nakon teškog i opasnog prelaska preko meksičkih bespuća, ilegalno je ušlo u Sjedinjene Države. Većinu njih uhvatli su američki graničari. Manji broj privremeno je smješten u rodbinske porodice, ili porodice spremne da im na neko vrijeme pruže utočište.

Predsjedavajući Odbora za unutarnju sigurnost Zastupničkog doma Kongresa, kongresmen Michael McCaul, Republikanac smatra da je Obamina administracija trebala pravovremeno reagirati:

"Tragična činjenica je da su ta djeca, nakon dugog i opasnog puta, stigla obmanuta dezinformacijama i lažnim obećanjima o ostanku ovdje."

Kongresmen McCaul, zastupnik Teksasa, ističe da su pogranične savezne države preplavljene djecom, ilegalnim imigrantima, i traži od Bijele kuće da djeluje odlučno i brzo:

"Savezne države ne treba da štite ono što je ustavna obaveza federalne vlade da štiti. Naš predsjednik treba odmah da pošalje pripadnike Nacionalne garde na granicu sa Meksikom i preduprijedi dalju krizu."

Bijela kuća takve sugestije ne prihvata. Prošlog tjedna najavila je otvaranje dodatnih prihvatnih centara federalne vlade.

Demokrati odbacuju kritike o odgovornosti Bijele kuće i administracije predsjednika Obame, a kongresmen Bennie Thompson, kaže:

"Neodgovorno je ovu krizu politizirati i krivnju pripisivati bilo kome, posebno ne predsjedniku."

Neka od djece su nakon pritvora vraćena u zemlje porijekla. O ostanku ili deportaciji većine njih odlučiće se nakon provedenih odgovarajućih pravnih procedura.

Ministar za unutarnju sigurnost Sjedinjenih Država Jeh Johnson o toj krizi kaže da je prije svega humanitarna i dodaje:

"Govorimo o velikom broju djece koja su sama, bez roditelja stigla na našu granicu, gladna, žedna, iscrpljena. Kako postupati sa njima, posebno u kontekstu naših zakona i vrijednosti do kojih držimo."

Više senatora i kongresmana, Republikanaca traže postavljanje novih barijera i pooštravanje nadzora duž granice sa Meksikom.

Kongresmen Mike Rogers je jedan od njih:

"Bio sam tamo. Znam o čemu govorim. Naša granica je vrlo porozna. Da nije, ne bi je tako prelazili čak i petogodišnjaci."

SAD: Politiziranje najezde djece, ilegalnih usljenika
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00

Procedura o rješavanju statusa djece, ilegalnih imigranata, koja su na američkom tlu bez roditelja će potrajati. U međuvremenu, iz Sjedinjenih Država roditeljima u zemljama Centralne Amerike upućuju se poruke da se tamo, na samom početku, trebaju pobrinuti da njihova djeca ne krenu u mukotrpnu i opasnu neizvjesnost i da ih na američkom tlu ne čekaju dozvole za ostanak u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG