Linkovi

SAD: Sa optimizmom, ipak, u narednu godinu


SAD: Sa optimizmom, ipak, u narednu godinu
SAD: Sa optimizmom, ipak, u narednu godinu

Dobra kupo-prodajna praznična sezona u Sjedinjenim Američkim Državama razlog je više za porast uvjerenja prosječnog Amerikanca da će, u ekonomskom smislu, slijedeća godina biti bolja. No, optimizam i jednih i drugih, i kupaca i prodavača umanjuje činjenica da veliki broj Amerikanaca u ovoj godini nije našao zaposlenje.

U mnogim dijelovima Amerike ovih dana hladno i sa snijegom. Unutar velikih trgovinskih centara toplo veselo:

„Potrošiću više nego lani....“

„Kupiću neki čudan šešir....“

„Ja.... rekvizite za klizanje....“

„Kupila sam čizmice i džins .....“ - govore dobro raspoloženi kupci.

Prema posljednjim zvaničnim podacima prodaja od kraja novembra do ovih dana značajno je porasla. Primjera radi, odjeće skoro za 10 odsto. Za 13 odsto porasla je prodaja online. Čak se i skupi nakit prodaje mnogo bolje.

Kupci vjeruju da je američka ekonomija sada zdravija, a jedan od njih kaže:

„Mislim da se stvari polako vraćaju na pravi tok. Nije to veliki skok, ali ja zaista vjerujem da ide na bolje....“

Kelly Watson
Kelly Watson

Kelly Watson takođe je bila, ali i ostaje optimista, mada je prošlog tjedna upućenja na čekanje zbog pada obima posla u firmi u kojoj radi:

„Mislila sam da smo na nivou na kojem se takva neprijatna iznenađenja neće dešavati. Ipak, nadam se da će iduća godina biti mnogo, mnogo bolja.“

Mada stopa nezaposlenosti od skoro 10 odsto ostaje velika briga, direktor marketinga tržnog centra u Pentagon City-ju Todd Jerscheid kaže da kupci kupuju sa manje ustezanja, da prodaja raste najbržim tempom u poslednje 4 godine, te dodaje:

„Ekonomskih problema ima još uvijek, ali je i činjenica da se ponašanje kupaca mijenja, da su spremniji potrošiti. Poredeći prodaju prošle i ove godine u ovo vrijeme, očigledno je da je došlo do određenog ekonomskog oporavka i da su kupci sada rasploloženiji nego prošle kupovne sezone.“

Za sada je teško reći da li će povećana potrošnja krajem ove godine podstaknuti proizvođače na povećano zapošljavanje iduće godine. Kupovine na koje se odlučuje prosječni Amerikanac najveći su podsticaj i zamajac američke proizvodnje, a posljednjih 30-ak dana u godini najintenzivniji kupo-prodajni period. Tada prodavci na veliko i malo ostvare oko 40 odsto ukupnog godišnjeg prometa.

XS
SM
MD
LG