Linkovi

SAD: Online kupo-prodaja na udaru prevaranata i kriminalaca


Procjenjuje se da će preko 40 odsto online kupovina ove godine biti veće ili manje prevare, kupovine u kojima će biti oštećeni Amerikanci i prodavci.

Za Amerikance, kupce, i ove praznično-kupovne sezone iz Nacionalne federacije trgovaca na malo i dobre i loše vijesti. Dobre - kupci mogu očekivati, od takozvanog crnog petka, posljednjg petka u novembru kada počinje praznično-kupovna sezona pa do kraja godine, kada se završava, velika sniženja praktično svega što se nudi u prodavnicama. Uobičajeno, najveća sniženja cijena su za eklektroniku i odjeću. Loše vijesti vezane su za „bad guys“, loše momke koji prevarama, nezakonito, kroz sve popularniju kupovinu online, putem kompjutera i pametnih telefona, nastoje i uspijevaju doći do njihovog dijela „kolača.“

Nakon Dana Zahvalnosti, uobičajeni prizori su veliki, dugi redovi kupaca željnih da tokom crnog petka i narednih dana uhvate neko od velikih sniženja cijena. Procjene upućuju na rekordnu kupo-prodaju, kaže Ana Smith, glasnogovornica Nacionalne federacije prodavaca na malo:

"Kada procjenjujemo cijelu praznično-kupovnu sezonu, predviđamo prodaju u iznosu od 656 milijardi dolara. To je ono što bi prodavci na malo mogli inkasirati do kraja godine."

Ako se procjene pokazu tačnim, to bi bilo povećanje maloprodaje od skoro 4 odsto više nego prošle godine, i mnogo više od desetogodišnjeg procjeka rasta koji je bio 2 i po procenta.

Da bi izbgjegli velike redove i gužve, mnogi kupci štede vrijeme u kupuju online. Najmanje 10 odsto poklona ovih dana i do kraja godine kupljeno je biće kupljeno putem pametnih telefona i kompjutera. Zbog dodatnih elemenata zaštite kreditnih kartica od zloupotreba, online kriminalci će takođe povećati broj nezakonitih pokušaja kupovine na taj način, online, ističe Robert Moraca, iz ureda Nacionalne federacije prodavace na malo za sprečavanje zloupotreba:

"Zbog elektronskih čipova na kreditnim karticama, za kriminalce je u prodavnicama mnogo teža ta vrsta zloupotrebe i varanja, te se stoga preusmjeravaju i „napadaju“ online prodaju."

Eksperti za tu vrstu kriminala procjenjuju da će najmanje 1,2 odsto svih transakcija putem pametnih telefona biti veća, ili manja prevara. Prosječni iznos tih transakcija je, kako pokazuju prethodni podaci, oko 200 dolara, a ukupna suma mjeri se milionima dolara. Uz to online kupci-prevaranti i kriminalci zloupotrijebiće i spremnost prodavaca prime nazad prodati proizvod i kupcu vrate novac. Robert Moraca o tome kaže:

"Prave lažne račune o kupovini, u amabalažu pakuju isti proizvod koji su kupili negdje drugdje i po nižoj cijeni, uz falsifikovani račun vraćaju proizvod i dobijaju novac nazad."

Bankarski stručnjaci procjenjuju da će preko 40 odsto online kupovina ove godine biti veće ili manje prevare, kupovine u kojima će biti oštećeni i prodavci i kupci čijih se podataka, nužnih za online kupovinu, domognu online prevaratni i kriminalci. I stoga svojim klijentima preporučju i traže on njih da često mijenjaju pasvorde, da ne otvaraju sumnjive online oglase i e-mail poruke i da kupuju samo sa sigurnih i pouzdanih web stranica renomiranih trgovinskih kuća.

SAD: Online kupo-prodaja na udaru prevaranata i kriminalaca
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

XS
SM
MD
LG