Linkovi

Pripremanje malih američkih muslimana za hadž


Pripremanje malih američkih muslimana za hadž
Pripremanje malih američkih muslimana za hadž

Subotnja škola pri jednom Islamskom Centru rekreira ugodjaj odlaska na hadž za djecu i omladinu

Više od milion i pol muslimana iz cijelog svijeta su se okupili u Mekki, Saudijska Arabija, na godišnjem hadžu... Istovremeno, u jednoj džamiji u okolini glavnog grada Sjedinjenih Država djeca američkih Muslimana uče o hadžu, jednom od stubova Islama, na zabavan način.

Naime, Hafsa Abdelrahman je lider subotnje škole Dar Al-Hijrah koja je za djecu pripremila zamišljeni odlazak na hadž u Mekku.

Oni obilaze oko Kaabe, onoliko puta koliko je propisano. A ovo je tek prvi dio višefaznog rituala kojem treba u stvarnosti 6 dana da bi se obavio.

Abdelrahmanova govori:
Djecu provodimo kroz sve i jedan korak kao da su zaista na hadžu. Njihovi roditelji takodjer sudjeluju jer tako imaju priliku više naučiti o hadžu, svakom pojedinom koraku rituala, povijesnom značenju, o tome kako je sve počelo...


Počinjete u Safi, potom ćete hodati do Marwe, a onda natrag, i tako 7 puta., upućuje ih Hafsa Abdelrahman.

Hafsa je kao tinejdžer bila na hadžu.

Mogu slobodno reći da mi je to istinski promijenilo život. Po prvi puta sam imala priliku, jer ovdje u Americi, kao pokrivena Muslimanka, si manjina...A tamo sam po prvi puta bila okružena hiljadama žena i muškaraca koji su isto odjeveni kao ti, i čine isto.

Djeca ove islamske škole su provela nekoliko nedjelja na projektima poput ovog kako bi u svojoj lokalnoj džamiji kreirali sliku Mekke. Njihovo je uzbudjenje sasvim razumljjivo.

Posjećuju grad od šatora, i kameni stub koji predstavlja djavola.

Abdelrahmanova kaže da je vrlo mali broj ove djece bio na pravom hadžu.

Stoga smatram da je jako važno da imaju priliku da to osjete, barem ovdje. Nadamo se da će ovim aktivnostima izgraditi ljubav prema tradiciji i to će ih natjerati da žele otići, da uštede novac, da učine sve što mogu da bi obavili hadž.


Nema sumnje da će s njima, ako ništa drugo, ostati slatke uspomene na ovaj prvi , zamišljeni hadž.

XS
SM
MD
LG