Linkovi

SAD: Prodavnice oružja.... kao i svake druge


Tokom procesa odobravanja rada jedne nove prodavnice oružja čak 4 hiljade građana potpisalo je peticiju protiv davanja dozvole da se u tom dijelu Arlintona prodaje oružje.

Drugim amandmanom Ustava Sjedinjenih Država garantira se i štiti pravo američkih građana na posjedovanje oružja. I to pravo povod je pregrijanih rasprava za i protiv svaki put nakon masovnih ubistava. Jedna od kontroverzi vezana je i za prodavnice oružja, načine na koje rade i kako prodaju oružje. Tokom procesa odobravanja jedne nove prodavnice u Arlingtonu, nedaleko od Washingtona, čak 4 hiljade građana potpisalo je peticiju protiv davanja dozvole za prodaju oružja. Ključni motiv protivljena je blizina prodavnice osnovnoj školi, manje od kilometar, i to što je preko puta jednog obdaništa. Međutim, zakonskog uporišta za odbijanje davanja dozvole nije bilo i to je sada, u najkraćem, prodavnica koja radi po pravilima koja se primjenjuju i na sve ostale prodavnice.

Vlasnica zgrade Ekaterina Varley mogla je odbiti da iznamjmi prostor za prodavnicu oružja, ali nije . Podržava punu primjenu Drugog amandmana i ističe da ima pravo da prostor u njenom privatnom vlasništvu iznajmi kome hoće. O tome kaže:

"Vlasnik prodavnice je moj podstanar, da tako kažem. I jedno i drugo je legalan biznis. Ne shvatam vezu između trogodišnjeg djeteta u obdaništu i prodavnice oružja."

Kupci i vlasnici oružja, zagovornici pune primjene Drugog amandmana, ističu da nema ničeg spornog u otvaranju te prodavnice. Jedan od njih, Stephen Gutowski, od ranije vlasnik oružja, ističe:

"Svo oružje koje se ovdje prodaje je poluautomatsko. Prodaja automatskog oružja je mnogo rigoroznije regulirana i ne prodaje se u radnjma poput ove. Oružje ovdje je mnogo manje ubojito nego prosječna lovačka puška."

Oponenti pak podsjećaju da je poluatomatsko oružje bilo korišteno u slučajevima mnogih nedavnih masovnih ubistava. Najtragičije je bilo ubistvo učenika osnovne škole Sandy Hook. Neposredno nakon tog masakra jedna od prosvjednica je rekla:

"Naše oči su pune suza svake godine. Svaki put pitamo se da li smo poduzeli sve da budemo sigurni. Mnogo je razumnih vlasnika oružja koji neće izgubiti kontrolu, ali je isto tako dosta onih neuranoteženih."

John, jedan od zaposlenih u novootvorenoj prodavnici oružja ističe da ne može baš svako ući i kupiti oružje. Prodaja podrazumijeva i provjeru podobnosti kupca, kaže on i dodaje:

"Mora se imati nekoliko saglasnosti i dokumenata. Jedan je federalni, drugi savezne države. Mi vršimo našu provjeru identiteta i podobnosti kupca, policija provjerava kupca kroz njihov sistem. Ima i zastoja u tom procesu. Nije to brzo i automatsko odobravanje i kupnja."

Provjera podobnosti nije garancija da oružje neće doći u pogrešne ruke. Osim toga oružje se prodaje i na druge načine, podsjeća Mark Levin, član Zastupničkog doma savezne države Virginia:

"Kupci čija je podobnost provjerena mogu kupljeno oružje preprodati bez provjere podobnosti novog kupca. Kriminalci mogu kupiti oružje putem interneta, mogu ga kupovati i preprodavati na parkinzima."

Vlasnik novootvorene prodavnice oružja se nada poslovnom uspjehu, unatoč otporima poslu kojim se bavi. Ohrabrenje mu je bilo i dolazak više desetina zagovornika kupnje i posjedovanja oružja na dan otvaranja prodavnice.

SAD: Prodavnice oružja.... kao i svake druge
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:18 0:00

XS
SM
MD
LG