Linkovi

SAD: Pravo na posjedovanje oružja i dalje nedodirljivo


Jedan od brojnih prosvjeda pobornika kontrole prodaje, posjedovanja i korištenja oružja
Jedan od brojnih prosvjeda pobornika kontrole prodaje, posjedovanja i korištenja oružja

"To je dio američkog, rekao bih, mitološkog iskustva po kojem je posjedovanje oružja temeljna odrednica identiteta Amerike kao države."

SAD: Pravo na posjedovanje oružja i dalje nedodirljivo
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:51 0:00

Od januara 2007. godine kada je ušao u Bijelu kuću, predsjednik Barack Obama je 11 puta govorio i 4 puta se oglasio saopštenjima povodom velikih i većih masovnih ubistava koja su se dešavala u Sjedinjenim Državama. I posljednji takav čin, ubistvo desetak nedužnih i nikom krivih osoba na koledžu u američkoj saveznoj državi Oregon, snažno je podstaknuo zgražanje i osude postojećih zakona o posjedovanju i kontroli oružja i prakse njihovog provođenja i zahtjeve da se uspostavi novi, efikasan sistem, prije svega, kontrole podobnosti za kupovinu oružja. Promjena zakona, reforma američkog odnosa prema oružju, nije nimalo laka, jednostavna i izgledna. Zašto? Tri su vrlo krupna, tri teške prepreke preko kojih zagovornici rigorozne kontrole prodaje, posjedovanja i upotrebe osobnog oružja moraju preći.

U posljednjih skoro sedam godina masovna ubistva, a najtragičnije je bilo ubistvo 20 učenika prvog razreda osnovne škole Sandy Hook u decembru 2013. godine, dešavala su svakih nekoliko mjeseci. I svaki put predsjednik Obama je tražio, zahtijevao promjene. I nakon ubistva u kampusu koledža u Oregonu je istakao:

"Moram imati podršku Kongresa, moram imati podršku zakonodavaca i guvernera saveznih država, spremnih da rade sa mnom."

Osigurati tu podršku nije nimalo lako. Tri su krupna razloga. Prvi je tradicija.

Drugi amandman američkog ustava garantira pravo Amerikanca na posjedovanje oružja. Vin Weber, bivši kongresmen, Republikanac, sada lobista kaže:

"To je dio američkog, rekao bih, mitološkog iskustva po kojem je posjedovanje oružja temeljna odrednica identiteta Amerike kao države."

Drugi najveći razlog je uticaj Nacionalne asocijacije za oružje. Ta asocijacija izdvojila je 10 miliona dolara u posljednje tri godine za lobiranje za očuvanje prava na kupnju i posjedovanje oružja. Njen budžet je 300 miliona dolara, a broj registriranih članova je 4 miliona.

"Nacionalna asocijacija za oružje je izuzetno snažna jer okuplja i predstavlja mnoge uticajne ljude, uključene u političke procese i Amerikance, vrlo aktivne i agilne birače" - dodaje Vin Weber.

Tipično je da Demokrati zagovaraju i predlažu zakone o kontroli oružja. Takođe tipično je da su Republikanci protiv toga i osujećuju te pokušaje.

Senator Chuck Schumer, Demokrata, ističe:

"Sve dok zathjevi Amerikanaca ne budu dovoljno brojni i glasni, ništa se neće promijeniti."

I to je treći najveći razlog propasti pokušaja da se promijene postojeći zakoni o oružju. Prema istraživanjima centra PEW Amerikanci su podijeljeni - 52 odsto ih podržava pravo na oružje, a 48 procenata ih je za promjene u kontroli prodaje, posjedovanja i korištenja osobnog oružja.

"Istraživanja koja provodimo pokazuju da je osnovni motiv Amerikanaca za posjedovanja oružja osobna zaštita" - kaže Carrol Doherty, analitičar centra PEW.

"Gospodine predsjedniče, pozivamo vas da prekinete jadikovati o onom što ne možete učiniti" – bio je poziv jednog od prosvjednika iz brojnih grupa koje traži od predsjednika Obame za zaobiđe Kongres, nametne oštru kontrolu nad tokovima distribucije novo-proizvedong oružja i uvede rigorozne kazne za prodaju bez provjere podobnosti kupaca. Svećenik Anthony Benet, jedan od zagovornika kontrole prodaje oružja, ističe:

"Ne tražimo poptpuno uskraćivanje ili ograničavanje prodaje. Tražimo samo da se osigura da oružje ne dospijeva u ruke mentalno poremećenih i kriminalaca."

Masovna ubistva će se dešavati i dalje i neće stati dok nešto bitno ne bude učinjeno na uspostavljanju i provođenju efikasne kontrole prodaje i posjedovanja oružja. Kako to učiniti, i koliko će vremena trebati, nije nimalo izvjesno.

XS
SM
MD
LG