Linkovi

SAD: Slijedi nova, krupnija, briga


Ako u Kongresu ne bude dogovora da se sadašnja granica nacionalnog duga od 16 hiljada i 700 milijardi dolara podigne naviše, američka vlada od 17. oktobra neće moći izmirivati obaveze.

Uz djelomično zatvaranje rada američke vlade, pažnja Amerikanaca i svjetske javnosti usmjerava se na još jedno iskušenje pred kojim će se naći Bijela kuća i Kongres, Demokrati i Republikanci. To je dogovor o novom, višem nivou nacionalnog duga, nužan da bi Sjedinjene Države mogle podmirivati financijske obaveze i izbjeći novu ekonomsku recesiju.

Ekonomska cijena sadašnjeg nerada federalne vlade kroz smanjenu potrošnju Amerikanaca, manji turistički promet i mnogo čega drugog procjenjuje se na milijardu i 600 milona dolara sedmično.

I to samo zbog zatvaranja vlade. Mnogo veća briga je mogući ćorsokak vezan za nivo američkog nacionalnog duga.

Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagard upozorava:

"Zatvaranje vlade je dovoljno loše, ali nepodizanje nivoa nacionalnog duga je mnogo, mnogo gore i moglo bi ozbiljno štetiti američkoj i cijeloj svjetskoj ekonomiji."

Ako u Kongresu ne bude dogovora da se sadašnja granica od 16 hiljada i 700 milijardi dolara podigne naviše, američka vlada od 17. oktobra neće moći izmirivati obaveze. Ako se to desi, investitori će gubiti povjerenje, vrijednost dolara će padati, kamatne stope se buknuti naviše, nezaposlenost će rasti.

To je najgori mogući scenario na koji berzanska tržišta još ne reagiraju nervozno kaže analitičar Tony Crescenzi.

"Nelikvidnost američke vlade bila bi ozbiljan problem. Na berzanskim tržištima to smatraju malo vjerojatnim, ali zabrinuost je uočljiva zbog političkih nesuglasica u Washingtonu."

Na Wall Streetu bezranski indeksi još uvijek polako rastu, iako dogovora Demokrata i Republikanaca oko buudžeta ni četvrtog dana od djelomičnog zatvaranja vlade nema. Zbog zatvaranja izostao je i mjesečni izvještaj Ministarstva rada u zapošljavanju, što je bitan indikator američkog ekonomskog zdravlja.

Bez podataka o zapošljvanju američka Centralna banka mogla bi odložiti neke od mjera monetarnih stimulansa smatra ekonomista Stan Collender.

"Bez izvještaja o zapošljvanju Centralna banka će čekati dok ne dođe do vlastitih, ili informacija iz drugih izvora, i tada ćemo znati šta bi moglo slijediti."

Biće dobro ako Centralna banka održi dosadašnji kurs monetarnih podsticaja unatoč djelimičnom zatvaranju rada federalne vlade. No, sasvim je neizvjesno šta će i koliko će moći činiti ako ne bude saglasnosti o novom, većem, limitu nacionalnog duga Sjedinjenih Država.
SAD: Slijedi nova, krupnija, briga
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00
XS
SM
MD
LG