Linkovi

Njemačka odbacuje navode da zajedno sa SAD razvija tajni špijunski satelitski sustav


Njemačka odbacuje navode da zajedno sa SAD razvija tajni špijunski satelitski sustav
Njemačka odbacuje navode da zajedno sa SAD razvija tajni špijunski satelitski sustav

Njemački centar za aeronautiku priopćio je danas da postoji satelitski program, ali da on nije niti tajan niti namijenjen za špijunažu

Njemačka odbacuje navode da zajedno sa Sjedinjenim Državama razvija tajni špijunski satelitski sustav. Njemački centar za aeronautiku priopćio je danas da postoji satelitski program, ali da on nije niti tajan niti namijenjen za špijunažu.

Norveški dnevnik Aftenposten objavio je danas da "procureni" američki diplomatski dokumenti pokazuju da Sjedinjene Države i Njemačka zajednički razvijaju jedan špijunski satelitski sustav unatoč snažnom protivljenju nekih zemalja, uključujući i Francusku. Ovaj list dobio je puni pristup američkim diplomatskim dokumentima koji se nalaze u posjedu web sajta WikiLeaks. Prema pisanju ovog norveškog lista, u diplomatskim depešama koje je poslalo američko veleposlanstvo u Berlinu, kaže se da bi sateliti trebali biti operativni do 2013. godine.

Zbog kontroverzne prirode tog programa američki i njemački dužnosnici namjeravali su ovaj projekt – prema Aftenposten - predstaviti javnosti kao civilne prirode čiji su ciljevi ekološki. U stvarnosti, kaže se u depešama, projekt je pod "punom kontrolom" njemačke obavještajne službe i njemačkog centra za aeronautiku. U diplomatskim depešama, upućenim od veljače 2009. do veljače 2010. godine, iznose se pojedinosti o tome kako brojne zemlje – posebice Francuska – pokušavaju zaustaviti projekt.

Prema objavljenim dokumentima projekt pod imenom HiROS trebao bi imati kapacitet da otkriva predmete na zemlji veličine i od samo 50 centimetara i da šalje snimke na zemlju tri do pet puta dnevno. Sustav bi također mogao snimati infracrvene fotografije noću, registrirati aktivnosti pod zemljom i slati snimke puno brže negoli sadašnji sateliti.

XS
SM
MD
LG