Linkovi

Vjerski čelnici prosvjeduju protiv predloženih rezova programa pomoći u hrani


Vjerski čelnici prosvjeduju protiv predloženih rezova programa pomoći u hrani
Vjerski čelnici prosvjeduju protiv predloženih rezova programa pomoći u hrani

Skupina vjerskih čelnika planira tjedan dana živjeti na budžetu državne pomoći u hrani

Skupina židovskih, kršćanskih i muslimanskih vjerskih čelnika je s malo novca otišla u kupovinu u jedan washingtonski supermarket. Bio je to prosvjed protiv smanjenja državnog programa pomoći u hrani za desetke milijuna najsiromašnijih Amerikanaca.

Rabin Steve Gutlow predvodio je grupu, dok je imam krenuo prema polici sa zobenim pahuljicama, a svećeniku su pomogli s cijenama.

I upravo to je bio cilj, ne potrošiti više od 31 dolar i 50 centi. To je, naime, prosječni iznos koji vlada daje u programu dodatne pomoći u hrani, nekada poznatom kao program Bonovi za hranu. Ovaj savezni program namjenjen je Amerikancima koji žive u takozvanim “domaćinstvima s nesigurnom opskrbom hranom”. Koliko Amerikanaca živi na takav način?

"48 milijuna. Ne 48 tisuća, ili 488 tisuća…48 milijuna Amerikanaca živi na rubu gladi svaki dan", kaže rabin Gutlow.

Ovi vjerski čelnici planiraju tjedan dana živjeti na budžetu državne pomoći, te pozivaju i druge Amerikance da učine isto u znak prosvjeda protiv predloženih rezova u budžetu za 2012 godinu. Broj ljudi u ovom programu porastao je za više od 60 posto od početka recesije 2008 godina. Kritičari ovog programa kažu da on ne smanjuje glad. Propovjednica Peg Chemberlain i sama je nekoć živjela na bonovima za hranu, i kaže da Amerikanci moraju donjeti neke odluke: "Hoćemo li mi biti nacija suosjećajnih ljudi, kako nam to Bog nalaže? Ili ćemo biti nacija pohlepe?"

Rabin Gutow kaže da siromaštvo nije popularna tema među političarima, te da "oni često govore o stvarima koje pomažu srednjoj klasi, i ne pričaju o onome što pomaže siromašnima", tvrdi on, i dodaje da je pomaganje siromašnima temelj vjerske tradicije, i da ovi vjerski čelnici nemaju drugog izbora nego da brane državni program pomoći u hrani.

XS
SM
MD
LG