Linkovi

SAD: Prve optužnice u slučaju „Flint“


Problem sa pitkom vodom u Flintu počeo je prije godinu i po, kada je vodosnabdijevanje širomašnih dijelova grada preusmjereno na jeftiniji, zastarjeli i nepodobniji sistem.

Tužilac američke savezne države Michigan Bill Schuette podnio je optužnice protiv trojice zvaničnika odgovornih za slučaj ugrožavanja zdravlja skoro 100 hiljada stanovnika grada Flinta zagađenom pitkom vodom. Dvojica visoko pozicioniranih uposlenika ureda za zaštitu okoline optuženi su za obmanjivanje federalne vlade o štetnim dimenzijama i posljedicama problema, a treći, zvaničnik gradske službe, optužen je za manipuliranje rezultatima testiranja vode.

Problem sa pitkom vodom u Flintu počeo je prije godinu i po, kada je vodosnabdijevanje širomašnih dijelova grada preusmjereno na jeftiniji, zastarjeli i higijenski nepodobniji sistem. Posljedice su bile teške - testiranja su pokazala visok nivo otrovnog olova u krvotoku mnogih stanovnika, sa posebno teškim posljedicama po razvoj djece. Saznanja o opasnom i visokom prisustvu otrovnih supstanci u lokalnoj vodovodnoj mreži zapanjila su Sjedinjene Države. Tužilac Schuette je, govoreći i tome, kratko rekao:

"Mnogo toga bilo je tragično pogrešno u Flintu."

Krajem prošle godine u Flintu proglašeno hitno, vanredno stanje i od tada građani ugroženih dijelova grada ovise o snabdijevanju filtriranom i flaširanom vodom. Državni tužilac Michigana je, potvrđujući podizanje prve tri optužnice i signalizarajući i druge, istakao:

"Njihova je dužnost bila štititi zdravlje porodica i građana Flinta. Nisu ispunili njihove dužnosti."

Zbog svih negativnih posljedica u više navrata tražena je ostavka guverenera Michigana Ricka Snydera. Grupa građana prošlog mjececa pokrenula je kampanju za prikupljanje 790 hiljada potpisa, potrebnih da bi se pokrenuo proces opoziva guverenera. Yvette Summers, volonterka pokreta "Zaustavimo Snyderovu grupu," o tome kaže:

"Osjećam da mogu i da treba da govorim u ime moje porodice i ljudi čiji se glas ne čuje. I to je ono što me pokreće."

Guverner Rick Snyder odbacuje bilo kakvu odgovrnost za slučaj Flint. Državni tužilac obećava temeljitu istragu, prevrtanje svakog kamena:

"Bez obzira ko je ko, šta radi, koliko je moćan, koliko je krupna riba, insistiraćemo na jednakom sistemu pravde za sve.Nema mjesta nepoštenju u Michiganu."

Slučaj trovanja pitkom vodom u Flintu najteži je slučaj, tragičan vrho brojnih problema sa kojima se suočavaju mnogi američki gradovi u kojima snabdijevanje građana pitkom vodom ne zadovoljava federalne standarde.

SAD: Prve optužnice u slučaju „Flint“
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

XS
SM
MD
LG