Linkovi

SAD: Spaljivanje državne zastave je ustavom garantirana sloboda


Nije jasno što je Trumpa podstaklo da kratkim komentarom na Twitteru traži kaznu za one koji spaljuju zastavu. To, po ocjenama više analitičara, ipak nije dodra ideja.

Bijela kuća reagirala je vrlo brzo na stav Donalda Trumpa, narednog predsjednika Sjedinjenih Država, da bi oni koji, kao znak neslaganja i nezadovoljstva, spaljuju američku zastavu trebalo da budu oštro kažnjeni. Trump je, naime, u poruci objavljenoj na njegovoj Twitter stranici, istakao da nikome ne bi trebalo dopustiti da spaljuje američku zastavu, a da posljedica po one koji to čine, budu čak i gubitak državljanstva ili, u blažem slučaju, zatvor do godinu dana. Međutim, shodno odluci Vrhovnog suda Sjedinjenih Država, donesenoj 1989. godine, spaljivanje nacionalne zastave je jedan od načina slobode izražavanja Amerikanaca, garantiran i štićen američkim ustavom.

Spaljivanje državne zastave bila je česta forma izražavanja nezadovoljstva pojedinih Amerikanaca koji su prosvjedovali protiv američkog učešća u nepopularnim ratovima, ili zbog kontroverznih političkih odluka. S druge strane, za ogromnu većinu spaljivanje zastave je čin skrnavljenja jednog od najvažnjih simbola. Vojni veterani su posebno osjetljivi i takv čin doživljavaju kao nepoštivanje žrtava američkih vojnika. Bijela kuća podržava presudu Vrhovnog suda i smatra spaljivanje zastave ustavnim pravom, ističe Josh Earnest, glasnogovornik Bijele kuće, i dodaje:

"Slično toj, našim stavom su garantirane i sloboda upražnjavanja vjere, sloboda govora, novinarstva, te su slobode u temelju našeg ustava."

Ta slobode moraju biti štićena, bez obrira da li Amerikanci načine na koje se izražavaju smatraju prihvatljivim ili uvredljivim.

"Mnogi Amerikanci, zapravo ogromna većina, uključujući i mene, osuđuje spaljivanje zastave kao uvredljivo. Unatoč tome, kao zemlja, kao država imamo obavezu i odgovornost da štitimo slobode Amerikaca garantiranih ustavom" – takođe je rekao Josh Earnest.

Nije jasno što je podstaklo Donalda Trumpa da kratkim komentarom na Twitteru traži kaznu za one koji spaljuju zastavu. To, po ocjenama više analitičara, ipak nije dodra ideja. Klaus Larres, iz Instituta za napredne analize, ocjenjuje:

"Ne vjerujem da su raprave o sankcioniranju čina spaljivanja zastave potrebne, da bi trebalo da budu tema rasprava izabranih zvaničnika i javnosti."

Trumpovo podsticanje i nekih drugih, političkih važnih pitanje, putem Twittera takođe je upitno, smatra Klaus Larres:

"Twitter je, realno, nešto što je tinejdžerima primjereno da koriste. Ne bi trebalo da ga koristi novoizabrani predsjednik, niti bilo koji drugi vodeći političari koji žele da svoje stavove i mišljenja prenesu američkoj javnosti."

Osim Trumpa sada, u proteklih 20-ak godina i drugi visoki američki zavaničnici, među njima i Hillary Clinton, pokušavali su da se izbore za zabranu spaljivanja i drugih oblika skrnavljenja nacionale zastave, ali bezuspješno.

SAD: Spaljivanje državne zastave je ustavom garantirana sloboda
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

XS
SM
MD
LG