Linkovi

SAD: Izbjegnuta fiskalna provalija


Usvojenim zakonom porez na godišnje zarade neće se povećati za 98 odsto Amerikanaca. Kresanje potrošnje u okviru federalnog budžeta, na čemu su insistirali Republikanci, ostalo je otvorenim i odgođeno za dva mjeseca.

Nakon 24 dramatična sata i više neočekivanih zaokreta u Zastupničkom domu pred samu ponoć prošle noći usvojen je zakon, prethodno usvojen i u Senatu, čijom će primjenom biti izbjegnuta takozvana fiskalna provalija u kojoj se se Sjedinjene Države mogle naći od početka ove godine.

„Zahvaljući glasanju Demokrata i Republikanaca u Kongresu, potpisaću zakon kojim se povećavaju porezi za 2 procenta najbogatijih Amerikanaca i sprečava povećanje poreza srednjoj klasi što bi nas, u suprotnom, moglo vratiti u ekonomsku recesiju“ - istakao je predsjednik Obama vrlo brzo nakon glasanja u Zastupničkom domu.

Potpredsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden bio je jedna od ključnih ličnosti uspješnog ishoda. Održao je niz razgovora sa senatorima i kongresmenima iz obje stranke.

Usvojenim zakonom porez na godišnje zarade neće se povećati za 98 odsto Amerikanaca. Za godinu dana produžava se isplata nadoknada za one koji su, ne svojom krivicom, ostali bez posla.

Kresanje potrošnje u okviru federalnog budžeta, na čemu su insistirali Republikanci, ostalo je otvorenim i odgođeno za dva mjeseca.

Kongresmen Jack Kingston, Republikanac, o tome je rekao:

„Smanjenje bužetske potrošnje je vrlo, vrlo bitno i razočarani smo već sada nije i tome postignut dogovor.“

I kongresmen John Fleming, takođe Republikanac, je istakao:

„Problem je u tome što idemo u pogrešnom pravcu. Mislim da svako u ovoj zemlji zna da ne možemo nastaviti trošiti neodgovorno kao do sada.“

Amandmani o smanjenju budžetske potrošnje predlagani u Zastupničkom domu mogli su rezultirati neusvajanjem zakona prethodno usvojenog u Senatu. Sa približavanjem prošle ponoći mnogi zastupnici Republikanci koji su u većini u Zastupničkom domu, saglasili su se verzijom usvojenom u Senatu, gdje su Demokrati u većini.

Za takav ishod kongresmen Dave Camp, Republikanac, je rekao:

„I Republikanci i svi Amerikanci dobijaju nešto vrlo bitno - trajne poreske olakšice.“

„Na kraju, pokazali smo da se možemo usaglastiti, da možemo djelovati bez obzira na stranačku pripadnost“ - istakao je kongresmen Steny Hoyer, Demokrata..

Fiskalna provalija, kombinacija povećanja poreza svim Amerikancima i neselektivnog, prinudnog kresanja budžetske potrošnje, čega ne bilo pošteđeno ni Ministarstvo odbrane, izbjegnuta je u posljednji čas. Sada je bojazan da bi do ekonomske recesije u Sjedinjenim Državama moglo ponovo doći mnogo, mnogo manja.
SAD: Izbjegnuta fiskalna provalija
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00
XS
SM
MD
LG