Linkovi

Dogovor postignut, ali predstoji još bitaka


Službeni Washington kao i mnogi Amerikanci, su zajedno odahnuli nakon postignutog kompromisnog plana da se izbjegne fiskalna provalija, tj automatsko rezanje u budžetu, i povećanje poreza, što je moglo Sjedinjene države gurnuti ponovno u ekonomsku recesiju. Medjutim očekuju se dodatne bitke izmedju Bijele Kuće i Kongresa kada su u pitanju i potrošnja i porez.

Usprkos postignutom dogovoru, predsjednik Barack Obama već upozorava republikance da nema diskusija oko povišenja granice na američki dug, kako bi vlada mogla nastaviti posudjivati novac. Debata o tome bi se mogla dogoditi već slijedeći mjesec.

Ja sam spreman pregovarati oko mnogih stvari, ali neću ponovno raspravljati s Kongresom oko toga hoće li se računi plaćati na vrijeme, jer su već usvojeni zakoni o tome.,kazao je predsjednik.

Mnogi Republikanci nisu bili zadovoljni jer je kompromis takav da vrlo malo reže budžet. Medju njima je i kongresmen Spencer Bachus iz Alabame koji je izjavio:

Nema rezanja budžeta. Dodajemo dnevno 4 milijarde postojećem dugu.

Republikanci već sada razmišljaju o narednom roku u slijedeća dva mjeseca , kada Kongres mora glasati kako bi se izbjegli za sada obavezna rezanja državne potrošnje. .. Ponovni izbor predsjednika Obame u Bijelu Kuću mu daje odredjenu prednost u odnosu na Republikance, kaže analitičar pri institutu Brookings, Thomas Mann, i dodaje:

Predsjednik je na položaju naredne 4 godine, i oni se jednostavno moraju pomiriti s time.

Medjutim, predsjednik će možda morati biti otvoreniji za kompromis u mjesecima koji dolaze, kaže bivši šef kabnitea predsjednika Reagana, Ken Duberstein:

Predsjednici u drugom mandatu moraju naučiti da se ne može sve imati po svome, mora se pružiti ruka dogovora, mora se dati malo više..., govori Duberstein.

Većina glasača, dakle, običnih američkih gradjana, jednostavno želi da predsjednik i Kongres pronadju zajedničko tlo, kaže drugi analitičar instituta Brookings, William Galston:

Sama zemlja je podijeljena. Medjutim, ne toliko podijeljena koliko stranke, i više je osjećaja za kompromis diljem zemlje, nego je to slučaj u samom Washingtonu:

Predstojeće rasprave o kontroli naoružanja i reformi imigracijskih zakona takodjer mogu voditi zastoju u kompromisu, kaže republikanski analitičar Scot Faulkner:

Sve dok se političari ne odreknu stranačkog natjecanja i retorike , i ne počnu razmišljati prvenstveno o efikasnosti vlade, stalno ćemo tapkati u mjestu., govori Faulkner.

Demokrati imaju više mjesta u novom sazivu Kongresa, ali jaz i dalje postoji izmedju demokrata koji su većina u Senatu, i republikanaca koji kontroliraju Zastupnički dom.
XS
SM
MD
LG