Linkovi

SAD: Odluka koja izaziva mnoge dileme


Pripadnici američkih specijalnih snaga
Pripadnici američkih specijalnih snaga

„Moja noćna mora je da bi Sjedinjene Države ponovo, još jednom, mogle biti uvučene u košmar kojem neće biti kraja.“

Političari u Washingtonu privikavaju se na vijest, zapravo odluku predsjednika Sjedinjenih Država Baracka Obame, o slanju pripadnika specijalnih snaga u Siriju kao direktnoj podršci sirijskim borcima koji se bore protiv militanata i ekstremista takozvane Islamske države. Reakcije, prije svega kandidata koji se nadaju izboru za narednog predsjednika, i Demokrata i Republikanaca, su sudržane.

Senator Marco Rubio je jedan od onih koji ističu da se militantima Islamske države treba odlučnije suprotaviti:

"Oni neće stati u Siriji. Oni neće stati u Iraku. Ali, moraju biti poraženi. Poraženi sužavanjem teritorije na kojoj operiraju."

Marco Rubio optužuje predsjendika Obamu za gubljenje postignutih, skupo plaćenih i teško stečenih, rezultata u tom dijelu svijeta:

"Predsjednik je tokom njegove reizborne kampanje obećavao okončavanje našeg direktnog ratnog angažmana. Dobio je izbore... govoreći izlazimo iz Iraka, a ubrzo poslije i iz Afganistana."

Marco Rubio naglašava da nije za slanje velikih američkih snaga u direktne sukobe sa militantima Islamske države. Umjesto toga, smatra on, Sjedinjenje Države moraju učiniti više da pokrenu Bliski i Srednji Istok na borbu protiv sunitskog radikalizma.

Njegove prekoruke zvuče vrlo slično onome što zagovara Bernie Sanders, predsjednički kandidat, Demokrata, zabrinut da bi slanje pedeset pripadnika specijalnih američkih snaga na sirijsko ratište moglo biti početak:

"Pedeset specijalaca je njih pedeset. Moja noćna mora je da bi Sjedinjene Države ponovo, još jednom, mogle biti uvučene u košmar kojem neće biti kraja. Svijet mora djelovati jedinstveno."

Iz izbornog štaba Hillary Clinton, takođe predsjedničke kandidatkinje, Demokrate, saopšteno je da ona smatra korisnom odluku o ograničenom slanju američkih vojnika u Siriju, ali da je protiv šireg direktnog uključivanja u borbe na terenu, na tlu.

Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest naglašava da je uloga pripadnika specijalnih snaga u Siriji obučavati i asistirati:

"Predsjednik očekuje da će njihovo slanje imati uticaj na intenziviranje formiranja i osposobljavanja lokalnih snaga kako bi te snage, na sirijskom tlu direktno protiv ISIL-a, preuzele borbu za njihovu vlastitu zemlju."

Odluka predsjednika Obame o slanju malog kontingenta američkih specijalnih snaga u Siriju biće narednih dana i tjedana, to je sasvim izvjesno, povod i za mnoge druge reakcije. Ta je odluka, ipak, odluka kojom se američki vojnici vraćaju na tlo na kojem se ratuje.

SAD: Odluka koja izaziva mnoge dileme
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

XS
SM
MD
LG