Linkovi

SAD: Još jedan fatalan ishod sučeljavanja policajca bijelca i građanina crnca


Policajac Michael Slager: Slučajno snimljeni video demantira njegove izjave
Policajac Michael Slager: Slučajno snimljeni video demantira njegove izjave

Policajac Michael Slager, star 33 godine, je uhapšen i zatvoren. Ukoliko bude proglašen krivim za ubistvo Waltera Scotta, mogao bi biti osuđen na kaznu zatvora od 30 godina.

U Sjedinjenim Američkim Državama, nažalost, još jedno ubistvo u kojem je osoba koja je pucala policajac bijelac, a žrtva građanin crnac. Desilo se to u saveznoj državi Južna Karolina. Policajac Michael Slager je uhapšen i optužen za ubistvo nakon što je video snimak koji je snimio slučajni prolaznik objavljen na web stranici The New York Timesa. Detaljnu istragu kojom će biti utvrđene sve okolnosti tog incidenta odvojeno su prokrenuli i Federalni istražni biro i Ministarstvo pravde.

Walter Scott, star 51 godinu, ubijen je u prošlu subotu u gradu Sjeverni Čarlston, nedugo nakon što ga je policajac Michael Slager zaustavio zbog vožnje automobila sa neispravnim kočionim svjetlom. Video koji je snimio slučajni prolaznik svojim mobilnim telefonom pokazuje da je policajac Slager ispalio više hitaca u leđa Waltera Scotta dok se on, trčeći, udaljavao od policajca. U prvobitnoj verziji Slager je naveo da je žrtva pokušala da otme policajčev pištolj čijim se elektro-udarom privremeno onesposobljavaju agresivne osobe.

Za sada neidentidficirani svjedok video koji je snimio predao je porodici Waltera Scotta, a advokat Chris Stewart koji zastupa porodicu nastradalog proslijedio je snimak The New York Timesu. Video je na web stranici tog lista objavljen jučer.

U izjavi za medije advokat Stewart je istakao:

"Šta bi bilo da nije videa? Šta bi bilo da nije bilo svjedoka voljnog da pokaže šta se zaista desilo? Ne bi se znalo šta se dogodilo, jer su prvi izvještaji i policajčeve izjave potpuno drugačije. Policajac je tvrdio da je žrtva njega napala, pokušala mu oteti elektro-pištolj i upotrijebiti ga protiv njega. Ali... neko je sve to gledao."

Policajac Michael Slager, star 33 godine, je uhapšen i zatvoren. Na prvom pojavljivanju pred nadležnim sudijom nije imao advokata. U policijsku službu Sjevernog Čarlstona primje je prije pet godina. Prethodno je bio je pripadnik Obalske straže. Ukoliko bude proglašen krivim, mogao bi biti osuđen na kaznu zatvora od 30 godina.

Obraćajući se javnosti, prije svega građanima Sjevernog Čarlstona, gradonačelnik Keith Summey je rekao:

"Kada neko napravi grešku, to je greška. Ako donese pogrešnu odluku, bez obzira bio policajac ili građanin, mora snositi posljedice."

Smrt Waltera Scotta je posljednji u nizu fatalnih sukoba policajaca bijelaca sa građanima crncima. U Fergusonu, savezna država Missouri, žrtva je bio Michael Brown, u Clevelandu, Ohio, Tamir Rice, u New Yorku Eric Garner. Te incidente pratili su brojni i veliki protesti u mnogim gradovima Sjedinjenih Država. U Sjevernom Čarlstonu za sada ih nema.

SAD: Još jedan fatalan ishod sučeljavanja policajca bijelca i građanina crnca
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

XS
SM
MD
LG