Linkovi

Evropa: Charlottesville .... „užasno ispoljavanje rasizma, anti-semitizma i mržnje u najgoroj formi."


"Moj djeda se borio protiv nacista. Mislim da je sramota da Donald Trump nije protiv nacizma. Svaki Amerikanac bi trebalo da zna da smo mi, Nijemci, protiv nacizma."

Tragično, smrtonosno nasilje tokom okupljanja pobornika i zagovornika bjelačke nadmoći prošle subote u Charlottesvillu izazvalo je brojne reakcije širom svijeta. Te reakcije najuvjerljivije su u Evropi i u Njemačkoj, državi i kontinentu na kojem su Hitlerovi nacisti počinili najveće zločine. Podsjećanja na pogubnost nacizma i rasizma i upozorenja da toj i takvoj ideologiji nema mjesta suština su tih reakcija.

Prosvjednici, okupljeni jučer nedaleko od Brandenburške kapije u Berlinu odali su tim činom počast Heather Heyer, poginuloj u trenutku kada je jedan od pripadnika ultra-desničarskog skupa automobilom jurnuo u grupu prosvjednika protiv tog okupljanja. Mnogi Nijemci zapanjeni su snimcima iz Charlottesvilla na kojima se vide mnogi posteri i transparenti sa nacističkim simbolima, u Njemačkoj zabranjeni od kraja Drugog svjestskog rata.

Jason, jedan od učesnika anti-nacistiškog okupljanja u Berlinu, kaže:

"Moj djeda se borio protiv nacista. Mislim da je sramota da Donald Trump nije protiv nacizma. Svaki Amerikanac bi trebalo da zna da smo mi, Nijemci, protiv nacizma."

Jedna od poruka prosvjednika je ne ignorirati rasističke i ultra-desničarke pokrete, bilo gdje da se javljaju.

Kofi Shakur, takođe učesnik anti-nacističkog okupljanja u Berlinu, ističe:

"Mislim da nema realne, temeljite analize o tome što je rasizam, a takođe da nema ni strategije i cjelovitog pogleda kako se boriti protiv rasizma. Mislim da je bitno da svi oni koji su protiv rasizma, nacizma i neonacizma izađu na ulice."

Njemačka je među prvima osudila ultra-desničarski skup u Charlottesvillu, a za ono što se dogodilo u tom gradu Steffen Seibert, glasnogovornik njemačke kancelarke, kaže:

"To su zaiste bile odvratne scene, taj marš ekstremnih desničara. Užasno ispoljavanje rasizma, anti-semitizma i mržnje u najgoroj formi."

Britanska premijerka Theresa May jučer je suzdržano, ali i dovoljno jasno, kritikovala stav američkog predsjednika da su za tragičan ishod nasilja u Charlottesvillu podjenako krive i ultra-desničarke grupe i njihovi oponenti:

"Ja ne vidim nikakvu jednakost između onih koji promoviraju fašističke poglede i onih koji se tome suprotstavljaju. Mislim da je vrlo, vrlo bitno da oni koji su na odgovornim i najodgovornijim pozicijama osude i osuđuju ultra-desničarske poglede svaki put kada ih čujemo."

I predstavnici orgzacija za zaštitu ljudskih prava osuđuju rasnu diskrminaciju, po njihovim procjenama rastuću i u Sjedinjenim Državama i u svijetu.

Anastasia Crikley, predstavnica Odbora Ujedinjenih naroda za eliminiranje rasne diskriminacije, je o tome rekla:

"Rekla bih da je posljednih godina u mnogim dijelovima svijeta došlo do širenja otrovne atmosfere podvajanja i netolerancije koju na mnoge načine direktno propagiraju i politički lideri u različitim dijelovima svijeta."

Analitičari, sociolozi i drugi eksperti smatraju da je potrebno i opravdano zakonski sankcinirati pokret, grupe i pojedince koji zagovaraju mržnju i nasilje, ali da samo to nije dovoljno. Temeljita istraga onoga što se desilo u Charlottesvillu i cjelovita analiza motiva i ciljeva ultra-desničarkih pokreta i okupljanja put je kojim bi se ti opasni i razorni trendovi mogli preduprijeđivati i zaustavljati.

Evropa: Charlottesville .... „užasno ispoljavanje rasizma, anti-semitizma i mržnje u najgoroj formi."
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG