Linkovi

SAD: Propusti u Belgiji i drugim evropskim zemljama nisu ništa novo


Brzo pregrupiranje I akcije belgijskih sigurnosnih agencija nakon terorističkih napada u Briselu stavljaju cjelokupan sistem za borbu protiv terorizma u toj zemlji pod jaku lupu, dok kritike stižu iz cijelog svijeta.

Dok je u Briselu započeta masivna potraga za osumnjičenima za terorističke napade, pritisak na Belgiju je dodatno porastao kada je ministar unutrašnjih poslova te zemlje ponudio svoju ostavku.

Ako sve elemente složite onda zaista možete postaviti važna pitanja u nekoliko područja, pitanja vezana za ministarstvo pravde, za razvoj događaja, kao I za policiju, rekao je Jan Jambon, belgijski ministar unutrašnjih poslova.

Kritike stižu iz raznih dijelova. Predsjednik Turske kaže da je jedan od napadača samoubica morao biti na belgijskom radaru.

Informirali smo belgijsku ambasadu putem diplomatske note o deportaciji 14 jula 2015. Belgijske vlasti su pustile dotičnog napadača, rekao je Recep Tayyip Erdogan.

Kritike su uputili I neki američki zvaničnici. Ono što ih osobito zabrinjava je činjenica da propusti u Belgiji I drugim evropskim zemljama nisu novi. Mnogi od njih potiču još od terorističkih napada u Madridu I Londonu 2004 I 2005.

Moramo ubrzati neke od prijedloga koje smo iznijeli kako bi izdvojili novac kako bi osigurali da teroristi ne mogu koristiti kreditne kartice ili unaprijed uplaćene kartice, kako bi mogli upratiti gdje se nalazi oružje, kaže Frans Timmermans, prvi potpredsjednik Evropske komisije.

Postoji nada da će novi Evropski centar za borbu protiv terorizma pomoći, ali mnogi trenutni I bivši zvaničnici za borbu protiv terorizma kažu da je ovaj poziv na buđenje trebao doći mnogo ranije.

Mnogi od naših evropskih prijatelja nisu na nivou na kojem smo mi kada je u pitanju dijeljenje informacija, kaže Michael Hayden, bivši direktor CIAe.

Također postoje zabrinutosti vezane za osnaživanje evropskih sigurnosnih agencija kako bi se osiguralo da one imaju pravne I tehnološke sposobnosti kako bi pravovremeno dobile ključne obavještajne informacije.

Predviđam da će to dovesti do velikog stresa unutar Evrope u trenucima dok različite zemlje počinju shvatati da možda moraju izmijeniti neophodan balans između privatnosti svojih građana I prava na život, kaže Michael Hayden.

Kako je to rekao jedan od američkih zvaničnika, takozvana Islamska država pali šibicu I primorava sigurnosne agencije da vode utrku sa plamenom.

XS
SM
MD
LG