Linkovi

Bratstvo u nevolji


Bratstvo u nevolji
Bratstvo u nevolji

Evropska Unija upozorila je da je potrebna dokapitalizacija većeg broja banaka od devet koje nisu prošle takozvani stres test koji pokazuje da li bi preživjele novu recesiju. To je razlog za dodatnu zabrinutost u pogledu globalnih posljedica bankarske krize u Evropi. Pojedini analitičari upoređuju utjecaj te krize sa krahom američke investicione banke Lehman Brothers 2008. godine.

Ovaj novčić simbolizuje jedinstvo koje Evropa pokušava da sačuva po svaku cijenu. Euro-valuta koja povezuje 17 zemalja koje se sada bore da izađu iz finansijske krize. James Walston predaje na Američkom univerzitetu u Rimu:

- Moraju da preduzmu nešto kako bi sačuvali euro i Evropu. Još nismo na ivici ponora, ali smo prilično blizu.

Toliko blizu, da se američki ministar finansija Timothy Geithner odlučio na neuobičajan korak i sastao sa ministrima finansija Evropske unije, nudeći savjete:

- Evropa, oslabljena posustalom ekonomijom i finansijskom krizom, nije u interesu Sjedinjenih Država.

Američka investiciona banka Lehman Brothers je 2008. godine doživjela krah, što je potreslo cjelokupnu globalnu ekonomiju. Ekonomista Jacob Kirkegaard smatra da je Lehman sličan velikim evropskim bankama:

- Ukoliko te banke zapadnu u tešku krizu, to će imati iste uznemirujuće posljedice po globalna finansijska tržišta.


Postoji međutim velika razlika. Sjedinjene Države su 2008. reagovale na krizu hitnim donošenjem programa pomoći, vrijednog 700 milijardi dolara, za čije usvajanje je bio nadležan samo jedan Kongres:

- U Evropi to mora da uradi 17 parlamenata sa različitim rasporedima i datumima održavanja izbora.

Za sada, Grčka i još nekoliko država usvojile su mjere štednje, koje nisu popularne među ovom grupom gluhih, koji protestuju protiv daljih rezova. Pojedini eksperti predlažu da se Grčkoj dozvoli da ne otplati dugove i da napusti eurozonu, čime bi se ojačala cjelokupna grupacija. Paul Taylor radi za agenciju Reuters:

- Grčka mora da pomogne sebi. Mora konačno da počne da primjenjuje mjere štednje i da ih se pridržava, zato što stalno zaostaje u pogledu fiskalnih ciljeva.

To znači da odbije da sasluša čak najmirnije demonstrante i da mora da ubrza smanjenje troškova i otpuštanja u državnim službama. Bez dodatnog prihoda, Grčka neće biti u mogućnosti da otplaćuje dug već narednog mjeseca. To bi moglo zatim da se dogodi i drugim evropskim zemljama.

XS
SM
MD
LG