Linkovi

Rusija prijeti odmazdom radi novih sankcija


Ukrajinski premijer Arseniy Yatsenyuk, u posjetu istoku, 16. jula 2014.
Ukrajinski premijer Arseniy Yatsenyuk, u posjetu istoku, 16. jula 2014.

Danas je ukrajinska vojska saopćila da je jedan ukrajinski vojni avion oboren iznad istočnih dijelova zemlje. Glasnogovornik Vijeća za obranu i sigurnost Ukrajine je rekao da je raketa na avion ispaljena iz ruskog borbenog aviona, nakon čega se ukrajinski avion Su-25 srušio. Pilot se uspio spasiti prije pada aviona.

Pro-ruski separatisti su preuzeli odgovornost za napad na još jedan ukrajinski avion jučer, ali je pilot taj avion uspio bezbjedno spustiti na zemlju.
Vlada u Kijevu kaže da je današnji napad na avion izvela direktno Rusija.


Ruski predsjednik Vladimir Putin je , takodjer danas, tokom posjete Brazilu, rekao da će najnovije američke sankcije na vladu u Moskvi dodatno iskomplicirati odnose, i ekonomski pogoditi kako Rusiju, tako i Ameriku.
Iz ruskog ministarstva vanjskih poslova je saopćeno da Rusija neće tolerirati ucjene Sjedinjenih Država, i da zadržava pravo da poduzme mjere odmazde.

Predsjednik Obama je inace sinoć objavio nove, oštre sankcije protiv Rusije jer nije učinila ništa da pomogne ka postizanju mira.

"Povrh sanckija koje smo već nametnuli, sada smo odredili odabrane sektore ruske ekonomije kao cilj sankcija. Zamrznućemo imovinu nekoliko ruskih kompanija koje rade za ministarstvo obrane, a blokiraćemo nove financijske transakcije nekih od najvažnijih ruskih banaka i energetskih firmi .",kazao je američki predsjednik.

Gospodin Obama je takodjer rekao da Rusija do sada nije učinila ništa da zaustavi protok oružja, i dolazak ruskih boraca u Ukrajinu, niti da se separatisti privole na primirje. Obama je rekao da Sjedinjene Države po ovom pitanju suradjuju sa svojim evropskim partnerima i dodao:

"Očekujemo da će rusko vodjstvo shvatiti da ruske akcije u Ukrajini imaju posljedice, uključujući slabljenje ruske ekonomije i pojačavanje ruske izolacije. "

Lideri Evropske Unije u Briselu takodjer pripremaju nove mjere protiv Rusije. Njemačka kancelarka Angela Merkel je već izrazila svoje razočarenje.

"Na žalost , nije se puno toga dogodilo otkako je ukrajinski predsjednik Poroshenko prisustvovao našem zadnjem skupu - niti jedan talac nije oslobodjen, kontrola nad granicama nije uspostavljena. Konatkt grupa ne radi. Stoga govorimo o novim sankcijama , jer smatramo da ruski doprinos miru u Ukrajini nije dovoljan.

Britanski premijer David Cameron je situaciju u Ukrajini nazvao neprihvatljivom.

"Rusija ne poštuje teritorijalni integritet te zemlje, i stoga moramo poslati vrlo jasnu poruku, propraćenu jasnim akcijama." , kazao je britanski premijer.

Očigledno spreman na loše vijesti, ruski predsjednik Vladimir Putin je već počeo raditi na tješnjim vezama sa Brazilom, Kinom, Indijom, i Južnom Afrikom , tijekom ekonomskog summita u Brazilu. Na summitu u Brazilu on je izjavio:

"Predlažemo da se uspostavi jedna energetska asocijacija zvana BRICS (skraćeno za imena zemalja koje sudjeluju), i onda možemo takodjer stvoriti banku rezervi goriva. To bi moglo konsolidirati našu energetsku bezbjednost. "

Ukrajinski premijer Arseniy Yatsenyuk je osudio ruske akcije tijekom posjeta istoku zemlje.

"Meni je ruska politika apsolutno jasna. S jedne strane oni su stvorili vojni sukob, i kao vampiri, sisaju naš novac, i ubijaju naše ljude. To je najvažnije. S druge strane, stvaraju ekonomsku destabilizaciju. "

Još jedan bataljon dobrovoljaca je iz Kijeva krenuo na istok zemlje kako bi pokušali od separatista oduzeti okupirani teritorij.

"Ne mogu sjediti kod kuće dok mi cijepaju zemlju. Neću da mi ti isti teroristi i ubojice dodju na vrata. ", govori Mykhailo, ukrajinski dobrovoljac.

Predsjednik Obama je pohvalio Ukrajinu za napredak koji je postigla do sada, usprkos teškim uvjetima. On je takodjer obećao nastavak američke podrške.

XS
SM
MD
LG