Linkovi

SAD: Kongres u rukama Republikanaca


Reagirajući na novu političku realnost sa kojom će se nositi od januara, predsjednik Obama je lidere Republikanaca i Demokrata pozvao u Bijelu kuću na prvi postizborni dogovor u petak.

Amerikanci, oni koji su jučer glasali, kandidatima Republikanske stranke za senatore i kongresmene dali su prednost u odnosu na kandidate Demokratske stranke. Zahvaljući tom povjerenju Republikanci su osvojili većinu u Senatu i povećali premoć u Zastupničkom domu. U novoizabranom sazivu, 114. po redu i sa republikanskom većinom u oba doma, Kongres će početi da zasjeda od prvog radnog dana iduće godine.

Birači su glasali, rezultati se znaju, neizvjesnosti više nema ni kada su u pitanju savezne države u kojima je izbor kandidata za senatore bio najneizvjesniji. Jedna od tih država bila je i Colorado. Senator Mark Udall, Demokrata nije reizabran. Većina birača odlučila se za novo lice, Republikanca Cory Gardnera:

"Noćas smo uzdrmali Senat. Vi (glasači) ste uzdrmali Senat. Mi, Republikanci, idemo u Washington koji je raskoraku, izvan dodira, izvan vremena."

Predizborno obećanje da će se zalagati za ograničavanje moći federalne vlade bio je snažan adut novoizabrane senatorice Joni Ernst, Republikanke, pobjednice u Iowi:

"Staviti potrošnju federalne vlade pod kontrolu, držati poreze niskim, ukidati ekonomska i investiciona ograničenja.... to je ono za što ću se zalagati."

Mada su, gledajući u cjelini, pobijedili ubjedljivo, Republikanci su u nekim saveznim državama i izgubili. U New Hampshiru Jeane Shaheen je izabrana za još jedan senatorski mandat :

"Sarađivaću sa svima u Senatu, Demokratama, Republikancima, stranački neovisnim, da što bolje radimo."

Republikanac Mitch McConnel je po šesti put uzastopno izabran za senatora. Vjerovatno će od januara iduće godine biti lider Republikanske većine u Senatu. Nada se dobroj saradnji sa predsjednikom Barackom Obamom, Demokratom, unatoč političko-ideološkim razlikama:

"Ne očekujem da se predsjednik jutros probudi i na svijet gleda drugačije nego jučer. On zna da ni ja to neću. Mi imamo obavezu da radimo zajedno i kada se o nečemu ne možemo saglasiti."

Mnogi birači izjavljivali su jučer da su vrlo razočarani neslaganjima, ćorsokacima i blokadama u Kongresu, uzrokovanim neslaganjima između Demokrata i Republikanaca. Lee Deremo iz Arizone poručuje:

"Moraju početi da rade efikasnije. To se mora mijenjati... kažem kratko i jasno."

Nezadovoljstvo Washingtonom uveliko se osjećalo na mnogim biračkim mjestima, ističe strateg Republikanske stranke Ford O'Connell i dodaje:

"Dvije trećine Amerikanaca misli da zemlja ide u pogrešnom pravcu. Htjeli su promjene. I sada je na Republikancima da to ostvare."

Jučerašnje glasanje bio je referendum o liderstvu predsjednika Obame, smatra profesor vašingtonskog univerziteta American Allan Lichtman:

"Predsjednik Obama povukao je Demokrate naniže. Republikanci nisu za ove izbore ponudili velike ideje, ili inspirirajuća rješenja nacionalnih problema. Oni su jednostavno svakog kandidata Demokrata vezivali uz nepopularnog predsjednika, Demokratu."

Reagirajući na izborne rezultate, reagirajući na novu političku realnost sa kojom će se nositi od januara iduće godine, predsjednik Obama je lidere Republikanaca i Demokrata u oba doma Kongresa, i u obje te stranke, pozvao na razgovor i prvi postizborni dogovor. Taj susret biće održan Bijeloj kući u petak.

SAD: Kongres u rukama Republikanaca
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00

XS
SM
MD
LG