Linkovi

SAD: Za i protiv, povoljnije ili obrnuto....?


"Čak i ako nismo dobili predsjednika kakvog smo željeli, moramo biti aktivni, govoriti, tražiti, prosvjedovati.... uticati na ono što se dešava u našoj zajednici."

Iako je današnji praznik, Dan zahvalnosti, dan predaha, u mnogim porodicama će tokom tradicionalne praznične večere rezultat nedavnih predsjedničkih izbora i razmišljanja o onome što će se dešavati od ulaska narednog američkog predsjednika u Bijelu kuću biti neizbježna tema razgovora. Glasanje je, bez obzira na konačni ishod, pokazalo da postoje duboke podjele unutar mnogih američkih etničkih grupa. Jedna od tih grupa, druga po brojnosti, je populacija latino-američkog porijekla, tokom preizborne, izborne kampanje i sada je pod snažnim pritiskom neizvjesnosti najavljivanih masovnih deportacija useljenika bez reguliranog statusa i gradnje zida duž američko meksičke granice.

Jenny Arias je, sa suprugom, vlasnica firme za usluge QUALITY SERVICES sa nevelikim brojem zaposlenih. Glasala je za Donalda Trumpa motivirana jednim, ali za nju krupnim razlogom:

"On je vrlo pametan biznismen. I njegov pristup ekonomiji naveo me je da glasam za njega."

Nelson Rodriguez, suprug Jenny Arias, takođe je glasao za Donalda Trumpa jer vjeruje da će ekonomska politika narednog predsjednika biti dobra za poslovanje:

"Umjesto da naša firma bude mnogo više opterećena porezima, mi ćemo našim zaposlenim moći plaćati zdravstveno osiguranje, povećati doprinose za njihove penzije...."

Uposleni u firmi QUALITY SERVICES osjećaju drugačije. Ana Portillo je nesigurna i zabrinuta zbog Trumpovih kontroverznih stavova prema useljenicima:

"Ne dopada mi se ono što je govorio o Hispanicima. Ja sam Hispanik i to me pogađa osobno."

I drugi uposlenici, Hispanici porijeklom, slično govore. Cassandra Arapacio kaže:

"Mislim da bi bila velika greška deportirati čitave porodice, Meksikance. Bilo bi to grubo. Graditi zid... to je takođe neprihvatljivo."

Činjenica je da svi američki državljani, Hispanici porijeklom, sa pravom glasa nisu glasali jednako, ističe Jens Manuel Krogstad, analitičar Istraživačkog centra PEW:

"Povijesno, hispaničko izborno tijelo je vrlo raznoliko. Naša istraživanja pokazuju da se svaki četvrti birač, Hispanik porijeklom, izjašnjava ili je sklon Republikanskoj stranci."

Gaby Rodriguez, takođe jedna od uposlenica firme QUALITY SERVICES, razočana je ishodom izbora, ali se ipak nada boljim danima:

"Čak i ako nismo dobili predsjednika kakvog smo željeli, moramo biti aktivni u našoj zajednici, govoriti, tražiti, prosvjedovati, ponovo i uvijek glasati.... uticati na ono što se dešava u našoj zajednici."

Predsjednički izbori bili i prošli, inauguracija novoizabranog predsjednika uslijediće 20. janura.I od tada pa nadalje biće mnogo izvjesnije koliko će i kako će ekonomska i useljenička politika Donalda Trumpa korenspondirati sa nadanjima i bojaznima vlasnika i zaposlenih u firmi QUALITY SERVICES i miliona drugih sličnih njima.

SAD: Za i protiv, povoljnije ili obrnuto....?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

XS
SM
MD
LG