Linkovi

Amerika pred parlamentarne izbore


Skup pripadnika konzervativnog pokreta "Čajanke" u Washingtonu
Skup pripadnika konzervativnog pokreta "Čajanke" u Washingtonu

Birači u Sjedinjenim Državama će za manje od šest sedmica izabrati novi Kongres i rezultat bi mogao imati ključni uticaj na mogućnosti predsjednika Baracka Obame da vlada u naredne dvije godine. U pitanju je izbor svih 435 mjesta u Zastupničkom domu, 37 senatora, i 37 guvernera saveznih država.

Posljednjih godinu dana ovakve scene su bile česte. Na desetine hiljada pripadnika konzervativnog pokreta nazvanog Čajanke okupilo se u Washingtonu, nezadovoljni predsjednikom Obamom i Demokratama u Kongresu.

Julia McLoud je bila na skupu u augustu:

"Zabrinuti smo onim što rade Kongres i Obama. Mi želimo manje prisustvo vlade i ne želimo tolike poreze."

Peter Brown, Univerzitet Quinnipiac
Peter Brown, Univerzitet Quinnipiac

Ljutnju konzervativaca najviše podstiče stanje nacionalne ekonomije, posebno povećana nezaposlenost, kaže Peter Brown sa Univerziteta Quinnipiac:

"Ekonomija je na prvom pa sve do 126 mjesta, i pod ekonomijom većina ljudi smatra nezaposlenost. I sve dok se tu stanje značajnije ne poboljša, malo je vjerovatno da će glasači biti imalo optimističniji u vezi ekonomije i to vjerovatno neće biti dobro za predsjednika Obamu."

Republikanci očekuju da osvoje više mjesta u Kongresu zbog zabrinutosti birača oko rastućeg deficita saveznog budžeta i veličine vlade, kaže John Fortier iz Instituta American Entreprise:

"Mislim da je ključno pitanje što opozicioni Republikanci i članovi Čajanki ne odobravaju pravac kojim zemlja ide. Oni smatraju da je ekonomija loša i da vlada postaje sve veća."

John Fortier, Institut American Enterprise
John Fortier, Institut American Enterprise

Medju onima koji predvode napad konzervativaca je bivša guvernerka Aljaske, Sarah Palin, koju članovi Čajanki podržavaju i koja bi na izborima za dvije godine mogla biti predsjednički kandidat.

"Mi nemožemo čekati do 2012. da zemlju vratimo na pravi put. Mi to moramo početi sada birajući jake lidere koji se ne plaše da stvari malo protresu", rekla je Sarah Palin.

Istraživanja pokazuju da je opala popularnost predsjednika Obame, ali dok vodi kampanju širom zemlje on ostaje najveća nada Demokrata da zadrže većinu u Kongresu.

Glasačko mjesto sa jednog od ranijih glasanja u SAD
Glasačko mjesto sa jednog od ranijih glasanja u SAD

"Još uvijek je izbor izmedju straha i nade, prošlosti i budućnosti. Još uvijek je to izbor izmedju povratka nazad i kretanja naprijed. O tome se radi na ovim izborima. To je izbor sa kojim ćete se susresti u novembru", poručio je Obama biračima.

Eksperti se slažu da će Republikanci ostvariti prednost u novembru. Peter Brown kaže da je jedino pitanje koliku:

"Istorijski, partija koja drži Bijelu kuću gubi sjedišta u Kongresu na izborima sredinom predsjedničkog mandata, i bilo bi iznenadjenje ako se to ne desi Demokratskoj partiji ove godine. Pitanje je koliko će mjesta izgubiti. Mnogo je onih koji misle da će ovo biti izuzetno dobra godina za Republikance."

Predizborni panoi na kojima se glasači pozivaju da glasaju za odredjene kandidate
Predizborni panoi na kojima se glasači pozivaju da glasaju za odredjene kandidate

Rezultat bi mogao imati veliki uticaj na rad vlade predsjednika Obame i njegovu mogućnost da provede planirane reforme, kaže John Fortier:

"Mislim, bez obzira hoće li Republikanci preuzeti većinu u Zastupnikom domu, ili ostati malo kratki, da će naredne dvije godine biti znatno drukčije. Biće to vrijeme, ili malenih postignuća, ili velikog sukoba izmedju partija. Nće biti vremena da se radi na drugim stvarima, na velikim zakonskim reformama predsjednika Obame."

Republikancima je potrebno da osvoje 39 mjesta da preuzmu kontrolu Zastupničkog doma i deset mjesta da vrate većinu u Snatu.

XS
SM
MD
LG