Linkovi

Rezultati kongresnih izbora u studenome mogli bi utjecati na američku vanjsku politiku


李安接受執導的影片《少年派的奇幻漂流》所獲得的金像獎最佳導演。
李安接受執導的影片《少年派的奇幻漂流》所獲得的金像獎最佳導演。

Skupine koje najviše podržavaju predsjednikovu ratnu politiku jesu republikanci i konzervativci koji inače najmanje podržavaju bilo što drugo što on predloži

Američki birači 2. studenog biraju novi Kongres, a ankete pokazuju da je glavna tema izbora – ekonomija. Premda stručnjaci kažu da vanjska politika nije među prioritetnim pitanjima kažu da bi republikanski dobitci mogli imati utjecaja na američku vanjsku politiku u sljedeće dvije godine.

Malo je sumnje da će ekonomija dominirati ovogodišnjim izborima za Kongres. Birače manje zanima rat u Afganistanu odakle predsjednik Obama želi početi povlačiti američke snage do sredine sljedeće godine.

Baracak Obama: Ritam povlačenja bit će određen uvjetima na terenu. Naša podrška Afganistanu bit će ustrajna. Nemojte sumnjati…Naša tranzicija će početi jer rat bez krajnjih rokova ne služi niti našim, niti interesima afganistanskog naroda.

Afganistan ostaje glavni vanjskopolitički izazov administracije predsjednika Obame. Premda se u posljednje vrijeme povećao broj žrtava, podrška Amerikanaca ratu u Afganistanu je stabilna, kaže Peter Brown sa sveučilišta Quinnipiac.

Peter Brown: Zanimljivo je da skupine koje najviše podržavaju predsjednikovu ratnu politiku jesu republikanci i konzervativci koji, inače, najmanje podržavaju bilo što drugo što on predloži.

Republikanski dobitci na kongresnim izborima u studenome mogli bi kratkoročno učvrstiti potporu ratu u Afganistanu. No to bi moglo povećati potencijalni sukob u Kongresu ukoliko demokrati nastave s pritiskom za povlačenje snaga, kaže Alan Lichtman, sa Sveučilišta American.

Alan Lichtman: Ukoliko republikanci dobiju nove mandate, na štetu liberalnijih zakonodavaca, to će olakšati predsjedniku Obami vođenje rata u Afganistanu. Ironično je to što će mu otežati početak povlačenja.

Ukoliko republikanci budu uspješni na kongresnim izborima to bi moglo ojačati konzervatice koji traže oštriju akciju protiv Irana, uključujući i vojnu opciju. Henry Nau stučnjak je iz konzervativne Zaklade Heritage.

Henry Nau: Ozbiljno sumnjam da će ih sankcije navesti na zaustavljanje nuklearnog programa. Predsjednik Obama vjeruje da svijet funkcionira drugačije i oni će nastaviti predstavljati problem.

Novi konzervativni glasovi u Kongresu mogu značiti i veći pritisak na predsjednika da zaoštri stav prema Rusiji, Kini i Sjevernoj Koreji, kaže Allan Lichtman.

Allan Lichtman: Oni će biti snažniji i vršit će pritisak na predsjednika Obamu da više bude poput predsjednika Busha, da više donosi jednostrane odluke, da bude oštriji i otvoreniji za vojnu opciju”.

Najneposredniji utjecaj republikanskih političkih dobitaka mogao bi se osjetiti na novom sporazumu o kontroli nuklearnog oružja s Rusijom. Da bi sporazum bio ratificiran za njega treba glasovati dvije trećine senatora, a izgledi za to su neizvjesni.

XS
SM
MD
LG